Клуб Европеистика „разказва Европа“ на млади русенци

0

С поредица от събития под надслов „Разкажи ми Европа“ тази година Клуб Европеистика отбелязва Деня на Обединена Европа – 9-ти май.

На 25 април, когато се навършиха 10 години от подписването на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз, стартира инициативата на Клуб Европеистика „Разкажи ми Европа“, в рамките на която екипът на младежката организация посети общо шест русенски училища и проведе интерактивни занятия с ученици от 4-ти клас на тема „Какво е Европейският съюз (ЕС)“. Над 100 млади европейци от училищата СОУПНЕ „Фридрих Шилер“, СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, СОУ „Васил Левски“, СОУ „Възраждане“, ОУ „Иван Вазов“ и ОУ „Отец Паисий“ получиха повече информация за това как работи ЕС, кои са основните европейски институции и какви са правата на европейските граждани. Във втората част на занятията учениците имаха възможност да използват своето въображение, за да пресъздадат наученото за Европа на лист хартия. Вдъхновени от мотото на Европейския съюз – „единни в многообразието“, децата създадоха общи рисунки и се учиха да работят в екип.

В края на всеки европейски урок децата получиха от организаторите грамоти за участие, както и информационни материали за Европейския съюз, предоставени от Представителството на Европейската комисия и Информационното бюро на Европейския парламент в България (гр. София).

Клуб Европеистика стартира своята дейност през 2004 г. като неформална организация на студенти от едноименната специалност на Русенския университет „Ангел Кънчев”. Като формат за обмяна на идеи между млади хора Клуб Европеистика се превръща в запазена марка на инициативност и иновативност, в платформа за гражданска активност. Клубът организира поредица от конференции и дебати по свързани с членството на България в ЕС теми, активен участник е в провежданите на местно равнище дебати, посветени на актуални въпроси като Стратегията на ЕС за Дунавския регион и изборите за членове на Европейския парламент.

По традиция Клуб Европеистика ежегодно инициира прояви за празнично отбелязване на Деня на Европа в Русе. По този начин Клубът легитимира своята съпричастност към европейските ценности и тяхното популяризиране сред местната общност. Клубът ангажира вниманието на младите хора и с ключови теми за тяхното личностно и професионално развитие като лидерство, „меки“ умения, работа в екип и др.

През 2014 г. Клуб Европеистика отбеляза 10 години от създаването си под мотото „10 години вдъхновение“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари