Климатът обедини средиземноморските страни от ЕС

1
Среща на високо равнище в Атина
Среща на високо равнище в Атина Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Лидерите на средиземноморските страни от Европейския съюз (EUMED9) заявиха твърдия си ангажимент за прилагането на Парижкото споразумение и за целта да се ограничи повишаването на глобалните температури с 1,5 градуса по Целзий спрямо пред-индустриалните нива, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитиран от Агенция Фокус.

Това беше договорено с Атинската декларация за изменението на климата и околната среда в Средиземноморието, приета в рамките на срещата на EUMED 9 в петък.

Срещата на високо равнище беше свикана след опустошителните летни пожари, суша и наводнения от лидери от Хърватия, Кипър, Франция, Гърция, Италия, Словения, Малта, Португалия и Испания.

На него присъства и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В съвместно изявление лидерите заявиха, че Средиземноморието сега понася „безпрецедентни екологични щети и възможностите за реагиране се натоварват до краен предел“.

Тази уязвимост ще се увеличава поради ускоряващото се въздействие от изменението на климата в региона, което води до загуби на благосъстояние по отношение на икономическите въздействия, дължащи се на климатичните промени“, се казва в изявлението.

Освен централния въпрос за климата, на срещата на върха са били обсъдени и пандемията, както и сигурността в Източното Средиземноморие. Особено значение е било придадено на способността на страните от Южна Европа да оформят своите позиции заедно по ключови въпроси, като се превърнат в движеща сила за решения на ниво Европейски съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари