Повишен риск от пожари в Гърция

0
Само в събота бяха регистрирани 72 пожара
Само в събота бяха регистрирани 72 пожара

Само в събота бяха регистрирани 72 пожара

Пожарите, бушуващи в Централна Гърция и на остров Крит, са овладени на фона на липсата на валежи от повече от месец в страната, съобщиха днес от гръцката противопожарна служба, цитирана от ДПА и БТА.

След пет седмици без дъжд в Гърция се разразиха няколко по-ранни от очакваното горски пожари през уикенда.

Само в събота бяха регистрирани 72 пожара, повечето от които на Крит, както и в централната част на страната.

Днес продължава пожарът в Ласити на остров Крит, но „без да има активен фронт“, съобщиха огнеборци, цитирани от Франс прес. При този пожар са пострадали леко трима души.

Мъж беше тежко ранен вчера, докато се опитвал да спаси къщата си от огъня близо до пристанищния град Йерапетра на Крит, съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ.

Според метеорологичните прогнози силни ветрове със скорост 60 километра в час ще духат до вторник в северната част на Егейско море, Атика, Цикладите, Крит и Централна Гърция, „което прави изключително опасната ситуация по отношение на пожарите, “казаха от министерството на климатичната криза и гражданската защита.

За тези зони „всички сили на гражданска защита ще бъдат поставени на ниво 4 (висок риск от пожар)“, „пожарникарите ще бъдат в готовност, а представители на въоръжените сили ще патрулират“, добави министерството.

От началото на април температурите са особено високи за сезона, като в Ханя на Крит достигнаха 31 градуса.

Миналата година горски пожари, които бушуваха седмици наред, причиниха огромни щети в Гърция.

В южната част на популярния сред туристите остров Родос трябваше да бъдат евакуирани хотели и курорти. Около 20 000 летовници и местни жители бяха изведени на безопасно място.

Изгоряха огромни участъци от националния парк Дадия в североизточната част на страната. Експертите предполагат, че сезонът на горските пожари, който обикновено започва около 1 май, вероятно ще започва по-рано всяка година поради изменението на климата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари