Клиентът е важен за МВР, но не и търговецът на дрога

0
Докато полицията съблича за джойнт, остава сляпа за големите наркоразпространители
Докато полицията съблича за джойнт, остава сляпа за големите наркоразпространители Снимка: TrafficNews

Докато полицията съблича за джойнт, остава сляпа за големите наркоразпространители

Не съществува държава, в която наркоразпространението да е сведено до нула. Причината е проста - дрога ще има, докато има кой да я купува. Освен това каналите за продажба на забранените субстанции стават по-сложни за проследяване заради технологиите, които свързват директно клиента с дилъра. Вместо обаче родната полиция също да "еволюира", методите ѝ за борба с дрогата изостават от новата реалност, отбелязва Петър Карамфилов във вестник „СЕГА“.

Престараване

Действията на полицията на 6 май в пловдивската дискотека "Бушидо" са далеч от духа на закона, но близо до бруталната милиционерщина. Рейдът на униформените в нощта на Гергьовден беше оправдан от МВР с "оперативна информация", че в заведението се продават и употребяват наркотици. "В тези заведения се пуши масово трева, присъстват и непълнолетни лица. Ние не сме получавали сигнали от персонала на заведението за такива нарушения. Заради това подходът на тази специализирана операция беше такъв", каза шефът на полицията в Пловдив Васил Костадинов.

Абсурдно е обаче да се мисли, че оперативни данни за евентуални престъпления са събрани за всички клиенти на дискотеката - над 400 души. Въпреки това полицията блокира изходите и не позволява на хората да напуснат клуба. Започват масови обиски. "Позоваваха се на някакъв член 80 от Закона за МВР, според който имат право да обискират, при условие че имат оперативна информация", каза пред БНТ Деян Найденов, собственик на нощния клуб.

На МВР е позволено да извърши обиск на лице, когато е заварено на място, където е извършено престъпление или нарушение на обществения ред и има достатъчно данни, че у него се намират вещи, които са свързани с престъплението или нарушението. Превишаване на полицейските правомощия е да бъдеш обискиран, щом липсва конкретна оперативна информация, че именно ти си участник в престъпление.

Не така обаче смята полицията в Пловдив, която чрез превратно тълкуване на закона започва да съблича клиентите на дискотеката на случаен принцип. "Накараха всички да застанем на една голяма опашка пред тоалетните и да минем един по един през тоалетните. За мен това е унижение, събличаха ни", каза клиентка на заведението пред Нова телевизия. "Спряха музиката и наредиха всички в колона. Започнаха да проверяват всеки и не ни пускаха да си ходим. Това продължи пет часа. Абсолютно всички бяхме събличани - за мен това не е нормално и е унизително", каза друга.

Безнаказаност

До момента никой не е поел отговорност за полицейския тормоз над клиентите в дискотека "Бушидо" преди две седмици. Работещи в заведения и граждани дори се събраха на протест пред сградата на Областната дирекция на полицията в Пловдив, за да поискат наказания за виновните. "Ще искаме оставката на пловдивското ръководство. Ако това не се случи, май ще трябва да поискаме оставката на вътрешния министър Иван Демерджиев за бездействието“, каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Директорът на ОДМВР-Пловдив комисар Васил Костадинов обаче даде да се разбере, че не вижда проблем в действията на подчинените му и че няма намерение да подава оставка. Той посочи, че някои от проверяваните действително са карани да се събличат и да заемат странни пози, но уточни, че това е извършено съгласно изискванията на НПК.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев все пак даде да се разбере, че шефът на пловдивската полиция може да загуби поста си. "Не ми беше докладвана на тази акция незабавно след нейното извършване. Водят се проверки, които назначих веднага", посочи Демерджиев. Професионалното ръководство на МВР в лицето на главния секретар Петър Тодоров пък обеща вътрешната проверка по случая да бъде задълбочена. Дори прокуратурата се намеси, като започна проверка, в рамките на която ще се снемат обяснения и ще бъдат иззети записи от охранителни камери.

Факт е обаче, че докато вътрешното министерство и прокуратурата се чудят дали има нарушения в полицейския рейд срещу клиентите на пловдивското заведение, държавата може да започне да плаща обезщетения. Пловдивският адвокат, специализиран в правата на човека, Михаил Екимджиев коментира пред "Сега", че всички пострадали могат да заведат дела за обезщетения по Закона за отговорността на държавата.

Случаят дори може да стигне до Европейският съд по правата на човека, което ще е поредното петно върху имиджа на България в Страсбург. "Освен нарушената процедура за личен обиск, 4-часовата процедура е унизително третиране и противоправно лишаване от свобода. Така че има данни за престъпление - принуда и противоправно лишаване от свобода", смята Екимджиев.

Невидимата търговия с дрога

Докато полицията джоби по дискотеките за цигара марихуана, търговията с дрога всъщност процъфтява. Публична тайна е, че каналите за продажба на наркотици се прехвърлиха онлайн в приложенията за криптирана комуникация. В няколко града вече може да се поръча директна доставка чрез приложения като "Телеграм" и "Сигнал".

Журналистическо разследване разкри, че такава схема работи и в Пловдив. "За мен така е много по-удобно и по-лесно, защото ти го доставят, без да се срещат с хора Материалът, който носят смело - мога да кажа, че е един от най-качествените на пазара момента. И тревата, и белото и хапчетата са им топ“, казва мъж, който ползва „услугата“ в "Телеграм".

Дилърите приемат поръчки, които се плащат през криптомат в криптовалута. След което връщат съобщение: „Благодарим за поръчката. До 40 минути ще изпратим снимка и локация на закупената от вас стока". Наркотикът никога не се доставя на точен адрес, а в района около него.

След излъчването на журналистическото разследване за търговията с дрога, окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира и започна разследване. Въпросът е дали тези групи за наркоразпространение са били известни досега на ГДБОП и пловдивската полиция. В крайна сметка дрогата на улицата няма да намалее, ако се атакуват единствено тези, които я употребяват. Вместо да събличат клиенти по заведенията, за да търсят дози за лична употреба, разследващите трябва да насочат усилията си към търговците и производителите, които правят лесен достъпа до наркотици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари