Криминалист: Полицията е прекалила при обиска в нощно заведение в Пловдив

2
Посетителите са били накарани да клякат голи, за да се провери дали в части на тялото не са укрити количества наркотици.
Посетителите са били накарани да клякат голи, за да се провери дали в части на тялото не са укрити количества наркотици. Видео: NOVA

Посетителите са били накарани да клякат голи, за да се провери дали в части на тялото не са укрити количества наркотици.

Безпрецедентен обиск на полицията в нощно заведение в Пловдив. Около 400 клиенти на дискотека в града са били подложени на проверки за наркотици. Според тях при обиските са били принудени да се събличат.

„В случая е направено повече, отколкото е необходимо и законът позволява. Законът за МВР позволява извършването на лични обиски и проверка на лични вещи, но при условие, че се предотвратява или разкрива някакво престъпление”, коментира в „Здравей, България” по NOVA адвокат Людмил Рангелов.

Той посочи, че за подобно неограничено по отношение на проверените лица действие до момента не е чувал. „Използвани са тоалетните за мъже и за жени, а обиските са извършвани на дамите от жени, а на мъжете от мъже”, добави адвокатът.

Рангелов коментира и продължителния петчасов престой, без сериозни основания: „Действията на полицията се докосват до няколко от разпоредбите на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. Определено не са спазени разпоредби от нея”, посочи още той.

Адвокатът обясни, че посетителите в дискотеката са били накарани да клякат голи, за да се провери дали в части на тялото не са укрити количества наркотици.

Криминалистът Иван Савов смята, че полицията е прекалила. „Мероприятието не е било преценено достатъчно правилно от гледна точка на участвалите служители в него. Това е създало и нелепата ситуация 400 души да бъдат държани цяла нощ в заведение”, е мнението му.

Той също смята, че има нарушаване на определени права на гражданите. Посочи обаче, че не е ясно каква е била информацията, с която полицията е разполагала. „Публична тайна е, че в подобни питейни заведения се разпространяват наркотици. Следва и гражданите да са наясно, че понякога се налагат подобни мерки”, каза още Савов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Въпрос
    Имала ли е заповед за обиск на 400 човека. За да се съблече гол човека трябва за има поименно заповед с мотив, а не защото е посетител в заведение.хората е трябвало за изискват писмена заповед, а не да се подчиняват на олигофренски заповеди, трябвало е да си поискат адвокат и да не се подчиняват. Да не говорим за поемането лице и заплахи срещу него
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари