Китайски учени: Гладуването променя човешкия мозък

1
Червата и мозъкът си комуникират по комплексен двупосочен начин
Червата и мозъкът си комуникират по комплексен двупосочен начин

Червата и мозъкът си комуникират по комплексен двупосочен начин

Учените, които искат да се справят с продължаващата криза на затлъстяването, направиха важно откритие: продължителното ограничаване на калориите води до значителни промени както в червата, така и в мозъка, което може да открие нови възможности за поддържане на здравословно тегло.

Учени от Китай изследваха 25 доброволци, класифицирани като затлъстели, в продължение на 62 дни, през които те участваха в програма за периодично ограничаване на енергията (IER) – режим, който включва внимателен контрол на приема на калории и гладуване през някои дни.

Участниците в проучването не само отслабнали – средно 7,6 кг (16,8 паунда) или 7,8% от телесното си тегло, но имало и доказателства за промени в активността на свързаните със затлъстяването области на мозъка и в състава на чревните бактерии, пише

"Тук показваме, че диетата с гладуване променя оста човешки мозък-черва-микробиом," заяви здравният изследовател Цян Зенг от Втори медицински център и Националния център за клинични изследвания на гериатрични заболявания в Китай при публикуването на резултатите през декември 2023 г.

"Наблюдаваните промени в чревния микробиом и в активността в свързаните със зависимостта мозъчни области по време и след отслабване са изключително динамични и свързани във времето.", допълва той.

Засега не е ясно какво причинява тези промени и дали червата влияят на мозъка или обратното. Знаем обаче, че червата и мозъкът са тясно свързани, така че третирането на определени области на мозъка би могло да бъде начин за контролиране на приема на храна.

Промените в мозъчната активност, забелязани чрез сканиране с функционален магнитен резонанс (fMRI), са в региони, за които е известно, че са важни за регулирането на апетита и пристрастяването.

Промените в чревния микробиом, анализирани чрез проби от изпражненията и измервания на кръвта, са свързани с определени области на мозъка. Например бактериите Coprococcus comes и Eubacterium hallii са отрицателно свързани с активността в леко долната част на долния фронтален гирус - област, която участва в изпълнителната функция, включително волята ни, когато става въпрос за прием на храна.

"Смята се, че чревният микробиом комуникира с мозъка по сложен, двупосочен начин," каза медицинският учен Сяонин Уанг от Държавния клиничен център по гериатрия в Китай.

"Микробиомът произвежда невротрансмитери и невротоксини, които достигат до мозъка чрез нервите и кръвообращението. В замяна на това мозъкът контролира хранителното поведение, а хранителните вещества от нашата диета променят състава на чревния микробиом."

Смята се, че понастоящем повече от един милиард души по света страдат от затлъстяване, което води до повишен риск от множество различни здравословни проблеми - от рак до сърдечни заболявания. Ако знаем повече за това как мозъкът и червата ни са зависими един от друг, това може да има огромно значение за ефективното предотвратяване и намаляване на затлъстяването.

"Следващият въпрос, на който трябва да се отговори, е точният механизъм, по който чревният микробиом и мозъкът комуникират при хора със затлъстяване, включително по време на отслабване," каза биомедицинският учен Лимин Уанг от Китайската академия на науките.

"Кои специфични области на чревния микробиом и мозъка са от решаващо значение за успешното отслабване и поддържането на здравословно тегло?", пита ученият.

Изследването е публикувано в Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари