Китай стартира най-бързата интернет мрежа в света

0
Новата мрежа може да предава „еквивалента на 150 филма в секунда“
Новата мрежа може да предава „еквивалента на 150 филма в секунда“

Новата мрежа може да предава „еквивалента на 150 филма в секунда“

Магистралната оптична линия Пекин-Ухан-Гуанджоу, която е с дължина от над 3000 километра и със скорост на предаване 1,2 Tbps (терабита в секунда), беше пусната през юли и официално въведена в експлоатация на 13 ноември след многоетапни експлоатационни тестове. Това знаково събитие се случи повече от 2 години по-рано, отколкото експертите бяха предвидили. 10-годишният план на Китай за развитие на мрежовата инфраструктура е към своя край. Новата мрежа може да предава „еквивалента на 150 филма в секунда“, 3 пъти по-бързо от най-близкия си конкурент в САЩ.

Мрежата, която представлява основното трасе за предаване на данни между Пекин в северната част на страната, Ухан в централната част на Китай и Гуанджоу в южната провинция Гуандун има капацитет от 1,2 терабита (1200 Gbit или 150 GB) в секунда. Постижението е резултат от сътрудничеството между университета Цинхуа и компаниите China Mobile, Huawei Technologies и Cernet Corporation. По-рано Китай успешно тества оптична сателитна комуникационна технология в космоса за бъдещите 6G мрежи, пише KALDATA.

Пускането в експлоатация на новата оптична линия опровергава прогнозите на експертите, че свръхвисокоскоростни мрежи със скорост от 1 терабит в секунда няма да се появят преди 2025 година. Новата линия е част от китайската технологична инфраструктура за интернет на бъдещето (FITI) – проект, който се разработва от 10 години и е най-новата версия на китайската национална мрежа за образование и научни изследвания Cernet. Проектът стартира през 2013 година с подкрепата на китайското правителство под егидата на Министерството на образованието. Планира се проектът да бъде завършен до края на тази година.

„Проектът FITI е безпрецедентен в световен мащаб. Той е отворен за обществеността и може да подпомогне експерименталните изпитания на иновативни мрежови структури“, заяви ръководителят на FITI У Джианпин

Магистралните оптични мрежи са от решаващо значение за националното образование и научни изследвания, както и за бързо нарастващата необходимост от предаване на данни с помощта на комуникационния стандарт 5G.

Новата мрежа бележи още една стъпка напред за Китай, който е обезпокоена от зависимостта си от САЩ и Япония за оборудване и други компоненти на интернет технологиите. Целият софтуер и хардуер на системата е произведен в страната, а техническият изследователски екип е постигнал напредък във всичко – от маршрутизатори и комутатори до оптични връзки, като е разработена технология за комбиниране на няколко от тях с цел увеличаване на пропускателната способност.

Повечето от световните интернет мрежи работят със скорост едва 100 Gbps (гигабита в секунда). Дори Съединените щати едва наскоро завършиха прехода към интернет от 5-то поколение със скорост 400 Gbps.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари