Китай спести 10 милиарда долара от отстъпки в цената на руския нефт

1
Това сочи анализ на Ройтерс
Това сочи анализ на Ройтерс

Това сочи анализ на Ройтерс

Китай вероятно е спестил 10 милиарда долара от внос на суров петрол от началото на годината досега, тъй като е внесъл рекордни обеми по-евтин петрол от Русия, Иран и Венецуела - и трите държави, които се намират под санкциите на САЩ и Запада, показва анализ на агенция Ройтерс, предаде БНР.

Тъй като международните референтни петролни цени се повишиха от юли насам поради ограничаване на доставките, Китай успя да спести милиарди щатски долари, възползвайки се от по-евтин внос от трите износителя на петрол, намиращи се под санкции.

Според анализа на Ройтерс, базиращ се на данни от проследяващите корабни потоци Kpler и Vortexa, Китай е внесъл рекордно голям обем от 2,765 млн. барела на ден суров петрол от Русия, Иран и Венецуела в периода между януари и септември тази година

Ако Китай беше закупил тези количества от несанкционирани износителки на петрол, щеше да плати 10 милиарда долара повече за вноса на суров петрол, показват изчисленията на Ройтерс.

Предполага се, че този внос представлява 25% от общите покупки на китайски суров петрол през първите девет месеца на 2023 г.

Русия, Иран и Венецуела съставляват около 21% от вноса на суров петрол в Китай през същия период на 2022 г. и само 12% през същите месеци на 2020 г.

Въпреки по-високите цени на петрола през последните месеци и по-малките отстъпки на руския суров петрол спрямо международните показатели, Русия остава най-големият доставчик на суров петрол за Китай.

През първата половина на 2023 г. китайският внос на руски суров петрол е бил средно 2,13 млн. барела на ден, което помогна на Русия да измести своя партньор от "ОПЕК +" Саудитска Арабия от първото място като най-голям доставчик за водещия вносител на суров петрол в света досега тази година, показват оценки на "Файненшъл таймс", базирани на данни от китайските митници.

Китай също така увеличи вноса на суров петрол от Иран на фона на засилената конкуренция с Индия за евтин руски петрол и по-смекченото прилагане от началото на годината досега на санкциите на САЩ върху търговията с ирански петрол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    фена на Путин
    Ха ха ха ха ха .... ха ха ха ха.... му ха ха ха. Светът не се върти около вас западни съсли. По-голям е от вас. Начукайте си осраните санкции. Нямат никакво въздействие върху истински свободния от хегемония свят. Жалко, че моята плебейско наведена държавица лиже хегемонски задници.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари