КЕВР предложи водни помощи за бедните

0
Законодателните промени трябвало да излязат от МОСВ
Законодателните промени трябвало да излязат от МОСВ

Министерство на околната среда и водите трябва да предложи необходимите законодателни промени, така че да се осигури подпомагане на бедните слоеве от населението с водни помощи.

Това каза пред журналисти Ивайло Касчиев, директор на Дирекция „Водоснабдителни и канализационни услуги“ в КЕВР след заседание на Кoмисията, на което се обсъжда цената на ВиК услугите през 2019 г., предаде Агенция „Фокус“.

Цените са приети от КЕВР, с които са одобрени бизнес плановете. Тези бизнес планове са били разгледани от съответните общински съвети и са били приети от тях и от асоциацията по ВиК. И в момента са в процес на изпълнение. Ако ВиК операторите не се изпълнили инвестициите, които са включени в цените, то те следва да ги наваксат и ние ще направим всичко възможно да го направят. В противен случай, КЕВР ще вземе отношение и ще намали цените в последствие“, заяви Касчиев.

Той посочи, че Министерството на околната среда и водите трябва да предложи необходимите законодателни промени, така че да се осигури подпомагане на бедните слоеве от населението – т. нар водни помощи. По думите му е крайно време това да бъде направено. „КЕВР неслучайно прави сравнителни анализи на ВиК сектора и те се публикуват ежегодно на нашата страница. Ние следим както общото състояние на сектора, така и изпълнението на всяко едно дружество. И в този анализ вече има индивидуален раздел на всеки един оператор. Има оператори, които са постигнали своите цели, и такива, които все още не се справят и за това си има обективни обяснения. Не всички дружества се управляват ефективно. И тук са необходими усилия както от МОСВ, така и от асоциациите по ВиК“, зави Касчиев и посочи, че КЕВР прави ежегодни проверки на дружеството и контролира изразходването на средствата по инвестициите на дружествата.

България е поела ангажимент към ЕК за въвеждане на механизъм за гарантиране на инвестициите във ВиК сектора. Това е ангажимент, който МРРБ е декларирало, че е изпълнен. Този механизъм включва създаването на специални банкови сметки за всеки ВиК оператор, в които да се заключват част от приходите от ВиК услуги и те да отиват само за инвестиции и публични активи. И ние сме поискали от министъра годишните доклади по този механизъм“, заяви Касчиев.

Очаква се на 28 декември КЕВР да проведе закрито заседание, на което да вземе окончателно решение за цената на водата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари