КЕВР получава огромни правомощия при проверка на търговците на ток

0
Регулаторът ще има достъп до телефонни разговори, компютърни данни, ще може да изисква документи и да налага запор
Регулаторът ще има достъп до телефонни разговори, компютърни данни, ще може да изисква документи и да налага запор Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) получава огромни правомощия, за да разследва търговците на ток, ако има съмнения, че борсовият пазар се манипулира по някакъв начин.

Тя ще има достъп до записи на телефонни разговори, до трафични данни, до сървъри, до компютърни данни и системи, до есемеси, до съобщения през различни системи, което очевидно включва и такива като "Фейсбук", "Вайбър" и т.н. Ще може да изисква документи и да налага запор на движими вещи и вземания. Това решиха депутатите от комисията по енергетика в Народното събрание, които вчера приеха на второ четене промени в Закона за енергетиката, пише Вестник СЕГА.

Според действащия закон за електронните съобщения дори прокуратурата, ДАНС, ГДБОП, цивилното и военно разузнаване имат по-малки права. Те могат да получат трафични данни и разпечатки от телефонни разговори, но не и да знаят тяхното съдържание. Това става след специално разрешение от наказателен съд.

КЕВР обаче ще има право на достъп и до съдържанието на това, което намери и изземе по време на проверката. След като се сдобие със съдебно разрешение от административен съд, КЕВР ще е с развързани ръце "да изземва или получава на хартиен, цифров или електронен носител копия и извлечения от документи, както и съществуващи записи на телефонни разговори и предаване на данни, независимо от носителя". Дадено е правото да се изземват дори и оригиналите. КЕВР получава достъп до "трафика на всички видове носители на компютърни данни, компютърни системи", както и "да изземва средствата за предаване на информация". Получават и достъп до всички видове информационни носители, включително и сървъри". Ще могат и да се правят проверки на място, включително и на превозни средства.

"КЕВР ще може да разследва - да изисква документи и други, и правата й ще станат подобни на тези на Комисията за защита на конкуренцията", обясни за в. "Сега" зам.-председателят на комисията Валентин Николов.

"Важно е КЕВР да контролира борсовия пазар, за да не се допускат манипулации като в началото на годината, когато цените за фирмите бяха повишени значително", каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

С промените в Закона за енергетиката се променя и моделът на енергийния пазар. Зелените централи с мощност над 4 мегавата ще излязат на борсата, а разликата между преференциалната и пазарната цена на тока от тях ще се покрива от фонд "Сигурност". Това ще става чрез специална премия, която ще зависи от типа централа - вятърна, соларна или водна, и ще се определя от регулатора веднъж годишно.

Отпадна обаче възможността на регулатора да се меси в сделките при промяна на собствеността на големи фирми. Темата стана актуална около продажбата на ЧЕЗ - оказа се, че регулаторът не може да провери кандидат-купувача "Инерком". Може единствено да проследи дали след продажбата ангажиментите по лицензията се спазват. Затова "Обединените патриоти" внесоха предложение КЕВР да се произнася, ако става дума за продажба на 20% от активите. То обаче не се прие. Според министъра на енергетиката Теменужка Петкова КЕВР не може да се произнася за финансиране на сделки или за заплаха за националната сигурност, а само за изпълнението на задълженията в лицензите. Като междинен вариант вчера депутатите приеха регулаторът да бъде известяван при подобна голяма сделка. "По този начин ще има защита на обществения интерес", обясни председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев.

Все пак проверка по изпълнението на лиценза ще има, тъй като тази година КЕВР планово трябва да влезе в ЧЕЗ.

ФОРМАЛНО

При пълна липса на интерес от страна на депутатите премина вчерашното изслушване на петимата кандидати за нови членове на КЕВР. В рамките на час и половина идеите си развиха Александър Йорданов ("Обединени патриоти"), Георги Златев ("Воля"), Евден Николов ("Воля"), Пенка Трендафилова ("Воля") и Ремзи Осман (ДПС). Те представиха концепциите си за развитие на регулатора, но депутатите не им зададоха нито един въпрос. Тази седмица те ще бъдат изслушани и в пленарната зала, след което депутатите ще гласуват кои четирима души ще влязат в КЕВР.

СМЕТКИ

Енергийният регулатор ще провери "Топлофикация-София" заради по-високите мартенски фактури. Пред БНР Евгения Харитонова от КЕВР обясни, че целта е да се установи дали масово сметките за парно на столичани са по-високи, или става дума само за фактурите на отделни потребители. Ако се установят надписани сметки, каквито съмнения имат част от потребителите, дружеството може да бъде глобено. Днес недоволни граждани ще протестират пред сградата на Министерството на енергетиката.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари