Казахстан отмени смъртното наказание

1
Смъртното наказание в Казахстан е спряно от 2003 г., но съдът продължаваше да налага смъртни наказания при определени обстоятелства
Смъртното наказание в Казахстан е спряно от 2003 г., но съдът продължаваше да налага смъртни наказания при определени обстоятелства Снимка: iStock

Казахстан отмени смъртното наказание, което е замразено от близо две десетилетия, се казва в съобщение на сайта на президентската институция, информира АФП.

Президентът Касим-Жомарт Токаев се е подписал под парламентарна ратификация на Втория незадължителен протокол към Международния пакт за граждански и политически права - документ, който ангажира подписалите се да отменят смъртното наказание.

Смъртното наказание в Казахстан е спряно от 2003 г., но съдът продължаваше да налага смъртни наказания при определени обстоятелства, включително и при тероризъм.

Руслан Кулекбаев, който уби осем полицаи и двама цивилни при нападение в Алмати през 2016 г., бе сред осъдените на смърт. Сега той ще лежи в затвора до края на живота си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари