Катастрофално! Колко от българските ученици са българчета?

0
„През последните години децата са по-неграмотни от родителите”, коментира вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин
„През последните години децата са по-неграмотни от родителите”, коментира вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин Снимка: БГНЕС

За 43% учениците у нас българският език не майчин. Това показват данни на Синдиката на българските учители, съобщи вчера нейният председател Янка Такева по време на заседание на Съвета по образование и наука към държавния глава Росен Плевнелиев.

Тя допълни, че 29,9% от ромските деца не са обхванати от образователната система.

Според друго изследване на синдиката абитуриентите у нас са демотивирани заради усещането за неустойчивост и нестабилност, както и заради лошите условия и отношения към младите кадри. Такева подкрепи образователният министър за предложената от реформа. „Четири степенната система развърта болтчетата”, коментира тя.

Преди заседанието беше подписано споразумение за швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система на стойност 3,5 млн. франка. От швейцарска страна споразумението подписа посланикът на Швейцария в България Денис Кнобел, а от българска то беше подписано от вицепремиерите Томислав Дончев и Ивайло Калфин, и министрите Тодор Танев и Божидар Лукарски. На подписването присъства също вицепремиера Румяна Бъчварова.

През последните години децата са по-неграмотни от родителите”, коментира вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин и уточни, че това не е характерно за миналите периоди. Той изрази тревога, че има много млади хора, които нито учат, нито работят.

Те просто стоят в социалните мрежи и чакат нещо да се случи”, коментира Калфин и добави, че напоследък важи максимата "При живи родители кой работи днес".

Социалният министър изрази тревога и заради изтичащите кадри зад граница.

Пазарът на труда не цени кадрите си и това се усеща най-силно при кадрите от здравеопазването”, коментира от своя страна и президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него предучилищната подготовка трябва да бъде задължителна от 4-годишна възраст. 

Източник: Petel.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари