Националните програми за образованието са за 230 милиона лева

1
Има две нови програми през тази година
Има две нови програми през тази година Снимка: Dunavmost

Има две нови програми през тази година

Националните програми за развитие на образованието са общо за около 230 милиона лева, като има две нови програми през тази година. Едната програма е за "Безопасност за движение по пътищата" и е с общ бюджет от около 4 милиона лева, предава БТА. Тя обединява няколко модула от предходни програми и възпитава умения у децата и учениците, свързани с безопасното движение по пътищата, включително и чрез изработването на електронни приложение за това, каза министърът на образованието и науката в оставка проф. Галин Цоков на заседанието на парламентарната комисия по образованието и науката.

Втората нова национална програма за развитието на образованието също е много важна и е озаглавена "Без агресия за сигурна образователна среда". Тя е на стойност 500 000 лева. Програмата е разделена на два модула и единият от тях е насочен към детските градини и училищата, и е за работа, свързана с подготовката на педагогическите специалисти, но и за работа с родителите. Тя е за осигуряване на безопасна и позитивна образователна среда, обясни министър Цоков.

Той съобщи, че през тази година са предвидени повече средства по различни национални програми за детските градини. Двойно е увеличен размерът на средствата за "Хубаво е в детската градина" - като отделна национална програма, заедно с това, в различни образователни програми, са предвидени средства за детските градини, за да могат те да участват в тях.

Важен модул има в националната програма, свързана с националното стандартизирано външно оценяване, като са включени дейности за подготовка за участие на нашите образователни институции, на учители и ученици в следващото изследване на PISA през 2025 г. Ще бъде създадена и банка от въпроси и тестови задачи, които имат по-практически ориентиран характер и са свързани с установяване на умения и компетентности, а не само с възпроизвеждането на знания. Това е един важен модул, който още от есента ще започне да действа, съобщи министър Галин Цоков.

"В Националната програма за информационни технологии отделихме място на развитие на компетентностите на учениците, учителите и на училищните директори по отношение на киберсигурността. Този модул е засилен през тази бюджетна година. Предвидени са и средства за купуване на устройства за четене на ученици с дислексия, дисграфия и дискалкулия, като това е за около 200 000 лева в момента. При общественото обсъждане, ако получим и други предложения, тези средства може да се увеличат", каза образователният министър. Той отбеляза, че тези устройства дават възможност за специализирана работа с деца със специални образователни потребности.

Новост има и в националната програма за квалификация, в която са отделени средства за създаване на нови квалификационни курсове за педагогически специалисти, насочени и към формиращо оценяване, и за подготовка на тестови задачи, свързани с усвояване на умения и на по-голяма практическа насоченост. Отделени са и средства за изпробване на стандарта за качество на образованието в образователните институции, за да се види кое работи и да се приеме окончателният вариант. Целта е да се подложи на обществено обсъждане стандартът за управление на качеството в образователните институции, каза министър Галин Цоков.

Той отбеляза, че интересен нов модул има и в Националната програма "Иновации в действие", свързан с иновациите за нови учебни предмети и за учебни предмети, които са с интегрален характер и това ще са интегрални учебни предмети. Тези средства ще са насочени към училища, които са разработили или ще разработят такива учебни предмети, и ще може да ги реализират със своите иновативни проекти.

Интересни нови моменти има и в Националната програма "България - образователни маршрути", отделихме модул за държавните ни училища зад граница и за българските неделни училища в чужбина, за да могат те да кандидатстват и учениците от тях да могат да посетят България. Друг интересен модул има и в Националната програма "Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти", чрез който ще се преодолява професионалният стрес при учителите, като са предвидени около 100 000 лева, каза образователният министър.

Oвадесет и две национални програми за развитие на образованието одобри Отрасловият съвет по образование, който заседава на 1 март в Министерството на образованието и науката (МОН). Две от тях са нови - "Безопасност на движението по пътищата" и "Без агресия за сигурна образователна среда", съобщи тогава пресцентърът на МОН.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    112
    Наливане на пари в каца без дъно ! Какви са резултатите от налетите 185 милиона за 2023 година ? Ами НИКАКВИ ! Докога народът ще търпи това ОГРАБВАНЕ ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари