КАТ отнеха книжките на 260 шофьори без точки

4
„Забравили“ да ги върнат, въпреки че законът го изисква
„Забравили“ да ги върнат, въпреки че законът го изисква Снимка: МВР

„Забравили“ да ги върнат, въпреки че законът го изисква

262 водачи са останали без книжка досега през 2023 г. заради това, че са изчерпали целия си брой контролни точки.

Това сочат данни на КАТ, изпратени от Главна дирекция „Национална полиция“, пише „Телеграф“.

Макар и рядкост, случаите са факт, въпреки че законът ясно казва, че при загуба на всички контролни точки водачът трябва да остане без книжка. Точковата система у нас остава в сила дори и след като хартиеният талон отиде в историята. Съгласно Закона за движение по пътищата всеки водач, придобил правоспособност, получава 26 контролни точки. Ако няма нарушения през първите си две години шофьорски стаж, точките му „скачат“ до 39 – максималния размер по закон. През шофьорския си стаж водачите губят различен брой точки за различни по вид нарушения. Когато точките стигнат до 0, водачът губи книжката си и е длъжен да я върне в съответната служба на МВР, казва Законът за движението по пътищата. Оказва се обаче, че има случаи на водачи, които въпреки че имат нула контролни точки, продължават да шофират, да вършат нарушения и да бъдат глобявани. Така се стига до абсурдната ситуация водачи да имат отрицателен брой точки.

Според МВР обаче полицаите постоянно контролират за такива случаи и във всеки момент, когато водач бива спрян за проверка полицаят чрез таблет проверява дали се касае за нулирани точки. За периода 01.01.2021 г. до 14.11.2023 г. органите на реда са иззели 560 книжки на водачи, на когото са отнети всички контролни точки, но не са спазили задължението в такъв случай да върнат свидетелството за управление в МВР. За 2021 г. тези случи са едва 90. През 2022 г. обаче има активизация до 208 отнети книжки. До 14 ноември тази година пък отнетите книжки са 262 броя.

При спиране на пътя полицаят е длъжен да провери дистанционно дали водачът е с нула точки. Това обаче невинаги се случва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Alèx
    Мангалите с точки ли ка рат или със запетайки?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари