КАТ глоби над 3000 пешеходци

1
3395 общо са фишовете, които полицаите са връчили на пешеходци през първите 28 дни на годината
3395 общо са фишовете, които полицаите са връчили на пешеходци през първите 28 дни на годината Снимка: Dunavmost

3395 общо са фишовете, които полицаите са връчили на пешеходци през първите 28 дни на годината.

Сред нарушенията са преминаване през заграждения от парапети и вериги, неспазване на светлинните сигнали и на тези от регулировчика, съобщи инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ на Главна дирекция „Национална полиция“, цитирана от Монитор.

58 927 са връчените фишове на място на шофьорите, което е с близо 14 хил. повече от тези за същия период миналата година. Електронните фишове за скорост от началото на месеца са 33 114. Броят на актовете, издадени до вторник, са близо 19 хиляди, около 1000 от които са за шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества.

Скоростните рекордьори през януари са двама. Първият развил скорост от 200 км/ч. на АМ „Тракия“, а вторият е летял на път в извъннаселено място със 187 км/ч. при ограничение от 90 км/ч., съответно глобите на двамата водачи възлизат на 700 лв. и 1050 лв.

Въпреки покачването на отчетените нарушения през тази година, се наблюдава значителнo намаляване на тежките пътнотранспортни произшествия (ПТП) в страната. От първи до 28 януари те са 360 на брой, като при тях са загинали 33-ма, 17 от които са шофьори, и са ранени 440 човека. Данните от 1-28 януари 2019 г. бележат с 53 повече значителни ПТП-та, с един загинал повече и 518 общо ранени на пътя. По-голямата част от инцидентите на пътя се случват в населени места, но тези в извъннаселените места дават най-много жертви, поради големите скорости, които се развиват там, допълни Ботева.

Най-честите катастрофи са тези с пешеходци, твърдят от полицията. От началото на годината са блъснати 118, движещи се пеш.

Статистика показва, че най-много са загиналите сами в моторното превозно средство. Това са водачите, които се блъскат в дървета, стълбове или се преобръщат извън пътното платно, без да имат контакт с друг автомобил.

Сред най-уязвимите участници в движението са възрастните пешеходци. Причината за това, особено през зимните месеци, са както тъмното облекло, което ги прави трудно забележими в тъмните часове на денонощието, така и тежките обувки, които затрудняват движението им при пресичане както на пешеходни пътеки, така и на непозволени участъци. От полицията съветват хората на възраст да слагат светлоотразителен елемент на дрехите си или да носят по-светли такива, за да бъдат забелязани от шофьорите при нарушена видимост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари