Къщички спасяват котките от студа

3

Общинските власти в Истанбул предприеха мерки да защитят бездомните котки в обилните снегове и бури, сполетяли най-големия турски град, съобщи в. „Хюриет“.

Районните власти демонстрират по-голяма чувствителност към защитата на бездомните животни и много от тях определят места, където животинките да бъдат приютени в тежките зимни условия и да бъдат хранени, предаде

Тежката зима засегна най-тежко четирикраките бездомници, което накара жителите на Истанбул да направят подслони за животните или споделят храната си с тях. Тази година се наблюдва ръст на проектите за закрила на животните, след като множество потребители на социалните мрежи призоваха общините да предпазят животните от измръзване.

В социалните мрежи текат кампании със снимки на умрели от студ животни, с призиви към властите да поставят подслони и приюти за котките.

Освен че поставят котешки приюти, общините снабдяват с храна и заслоните, направени от гражданите.

Община Бююкчекмедже изгради котешки подслони в местата с концентрирано котешко население с лозунга „Котешки дом за всеки квартал“. Кмет на квартала Хасан Акгун обяви, че броят на котешките къщи ще бъде увеличен, ако постъпи такова искане от гражданите.

Необходим е и център за рехабилитация и лечение с капацитет за общо 5000 бездомни котки, каза още кметът.

Община Багджълар също поставя дървени котешки подслони на предварително определени места. Къщичките са направени от хора с увреждания в курсове, организирани от общината.

Община Есенлер е поставила оцветени в синьо котешки подслони в парковете из целия квартал. Общината снабдява с вода и храна подслоните – нещо, за което се грижат и гражданите.

Община Кадъкьой също е издигнала котешки подслони в паркове и жилищни комплекси, заредени с храна и вода. Освен това районната община организирала „Фестивал на бездомната котка“, на който доброволци създали котешки заслони и ги монтирали на подходящи места.

Децата от местна детска градина също участвали в направа на котешки подслони от пластмаса и картон.

Отделно около 800 000 котешки къщички са били раздадени в община Шъшлъ миналата година като част от проект за повишаване на осведомеността за нуждата на бездомните животни от подслон.

Община Бахчелиевлер осигурила домове за бездомни котки и ги лекува в допълнение към поставянето на котешки къщички по улиците.

Източник: Ureport
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари