Снежна буря блокира Истанбул

1
В много от европейските райони на Истанбул снежната покривка нарасна до 30 см
В много от европейските райони на Истанбул снежната покривка нарасна до 30 см

В много от европейските райони на Истанбул снежната покривка нарасна до 30 см

Вече са факт предупрежденията, издадени от националната метеорологична служба на Турция за очаквани обилни снеговалежи в Истанбул и северозападната част от страната, причинени от Black sea effect. Мегаполисът се събуди с около 20-30 сантиметрова снежна покривка, която се натрупа за кратко време още тази сутрин, предаде Meteo Balkans

От 7 до 9 часа сутринта в много от европейските райони на Истанбул снежната покривка нарасна до 30 см.

Пътна обстановка в Истанбул

Основната магистрала, свързваща Истанбул с Одрин беше затворена за час, докато бъде почистена.

Министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу заяви, че снеговалежът се очаква да бъде най-обилен от 18.00 часа в събота до 06.00 часа в неделя сутринта.

Губернаторът на Истанбул Али Йерликая обяви, че от днес до неделя се забранява влизането и излизането на товарни камиони, пътуващи от Анадола и Тракия към Истанбул, поради обилния снеговалеж и заледяване по пътищата.

Отменени полети

Над 200 полета за четвъртък са отменени на двете летища в Истанбул, съобщиха водещите турски авиокомпании.

Националният превозвач на Турция Turkish Airlines, заяви, че е отменил 180 полета на летището в Истанбул в четвъртък, 120 от които вътрешни и 60 международни.

Авиокомпанията отмени още 20 вътрешни полета на AnadoluJet - дъщерния си нискотарифен превозвач, на по-малкото летище "SabihaGokcen".

В изявление Turkish Airlines предупреди, че "броят на отменените полети вероятно ще се увеличи" заради метеорологичните условия.

Друга компания - Pegasus, заяви, че около 30 вътрешни полета, които се очакваше да излетят и пристигнат на летище „Sabiha Gokcen“ в четвъртък, вече са отменени. Близо 50 полета в петък също са отменени, съобщи тя на своя уебсайт.

Причината за лошото време и обилните снеговалежи е така нареченият „Black sea effect” (езерен ефект). Явлението се образува почти всяка година при нахлуването на студени въздушни маси от север, които преминават през по-топлите води на Черно море. Именно тази въздушна маса се трансформира и от нея паднат значителни валежи от дъжд или сняг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари