Каритас - Русе се включи във Фестивала на мартеницата в Брюксел

2
Центърът в Русе дари 3000 мартеници в подкрепа на „Карин дом“ във Варна
Центърът в Русе дари 3000 мартеници в подкрепа на „Карин дом“ във Варна

Центърът в Русе дари 3000 мартеници в подкрепа на „Карин дом“ във Варна

Център „Каритас“ от град Русе, който предлага редица социални услуги, се включи във Фестивала на мартеницата в Брюксел, като дари 3000 мартеници в подкрепа на „Карин дом“ във Варна. Това сподели дългогодишният координатор и преподавател в българската секция към Европейското училище „Брюксел IV“ Наталия Стайкова във Фейсбук страницата на Българската културна асоциация в Белгия.

Към Център „Каритас“ функционират Дневен център за деца с увреждания „Милосърдие“, Център за временно настаняване на бездомни лица и такива в риск „Добрият самарянин“ и други, посочи тя.

Това е организация с нестопанска цел, която се бори с бедността, изключването и дискриминацията. Поради ниското държавно финансиране центърът има нужда от допълнителни средства, най-вече за покриването на нуждите за храна и медикаменти за бездомните. За да се издържат, потребителите на центъра се включват в различни инициативи. Та тези хора в продължение на половин година са изработвали мартеници, за да се подпомогнат финансово. Щом разбраха за нашата „мартеничкова кампания“ в подкрепа на „Карин дом“ във Варна, без да се замислят, дариха всичките си 3000 мартеници, за да могат да помогнат на децата, които имат нужда от терапия и лечение“, разказа Стайкова, предава БТА.

Учителката сподели още, че децата от българската секция към Европейското училище „Брюксел IV“ са изработили мартеници за събитието и са били част от благотворителния базар.

Децата дадоха всичко от себе си и изработиха много красиви мартеници, участваха в базара и организираните ателиета и даряваха заедно със своите родители. Наистина няма нищо по-трогателно и вълнуващо от това да видиш как деца помагат на деца, допълни Наталия Стайкова.

Благотворителният Фестивал на мартеницата събра в Брюксел представители на три български училища в Белгия, общности от Румъния и Молдова и гости. В инициативата участваха деца от Българското народно училище в Брюксел, Ново българско училище в Гент и от българската секция към Европейското училище „Брюксел IV". Те бяха подготвили щандове с ръчно изработени от тях мартеници, като средствата, събрани от продажбите им, бяха дарени на „Карин дом" - център за терапевтична подкрепа на деца с увреждания във Варна.

Деца и фолклорни групи от трите държави представиха свои изпълнения. Организиран бе и базар с мартеници, автентични бижута, дрехи, ръчно изработени картички и фолклорни изделия, направени от представителите на участващите страни.

Благотворителното събитие събра за „Карин дом“ средства в размер на 967 евро, които бяха предоставени на над 350 семейства в нужда.

Инициативата съществува от миналата година и е създадена от три културни асоциации в Белгия, България, Молдова и Румъния. Домакин на предходното издание на инициативата бе Румъния, а през тази година беше Българската културна асоциация в Белгия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари