Карфиолът е цар на есенната трапеза

0
Какво да приготвим с него?
Какво да приготвим с него?

Какво да приготвим с него?

Дойде ли есента, един от най-обичаните зеленчуци – карфиолът, се настанява на трапезата. Този изискан гост е братовчед на зелето, дори се нарича още „цветно зеле“. У нас е позната бялата му разновидност, но има също зелен, лилав, жълт и оранжев карфиол, пише Труд.

Този зеленчук се усвоява лесно и не дразни стомашно-чревния тракт, затова е включен в различни диети и в детските храни. Той има нежна структура и не трябва да се готви прекалено дълго. Подходящи кулинарни обработки за него са приготвяне на пара, задушаване, паниране, печене на фурна или грил-тиган.

Особено вкусен е маринован в туршия. Може да се яде и суров в салата със зеле и моркови. Замразеният карфиол запазва качествата си. За целта първо го бланширайте в подсолена вода за не повече от 3 минути, после го потопете в студена вода, подсушете с кърпа и сложете в пликчета. По време на готвене карфиолът често леко потъмнява. За да запазите светлия цвят, добавете към водата 2-3 супени лъжици лимонов сок.

В 100 г карфиол има само 20 калории, а 250 г от зеленчука съдържат половината от дневната ни дажба фибри, затова го препоръчват в диетите за отслабване. Зеленчукът е много богат на витамини и минерали. Витамин С в него е два пъти повече, отколкото в бялото зеле, желязото е два пъти повече, отколкото в граха, и три пъти повече, отколкото в тиквичките. Дори след като бъде сварен, карфиолът бързо възстановява дефицита на витамин С. Само 50 грама зеленчук покриват дневната нужда от силиций и аскорбинова киселина и повече от половината от дневната нужда от витамини от група В. Съдържанието на витамин U е само малко по-ниско, отколкото в авокадото. Този витамин облекчава възпалението, успокоява стомашната лигавица, предпазва от язви и ерозии.

Крем-супа от карфиол

Необходими продукти:

1 малка глава карфиол

1 глава лук

50 г масло

1-2 с. л. брашно

100 мл бяло вино

200 мл прясно мляко

заквасена сметана

сол, кимион, индийско орехче

Начин на приготвяне:

Задушете нарязания лук с маслото в дълбока тенджера. Добавете брашното и разбъркайте добре. Сипете бялото вино и добавете карфиола, разделен на розички. Долейте 200 мл прясно мляко и толкова вода, колкото да покрие зеленчуците. Сварете, докато карфиолът омекне, и пасирайте. Подправете със сол, кимион, индийско орехче и сервирайте всяка порция с голяма лъжица заквасена сметана.

Панирани котлети от карфиол

Необходими продукти:

1 голяма глава карфиол

3 яйца

1 ч. ч. галета

1/2 ч. ч. брашно

50 г настърган пармезан

сол, черен пипер

магданоз за украса

зехтин

За чесновия сос:

250 г кисело мляко

50-60 г майонеза

1/2 ч. л. чесън на прах

копър

Начин на приготвяне:

Измийте добре карфиола и го подсушете. С голям и остър нож нарежете главата на резени с дебелина 2 см. В голяма и дълбока тавичка разбийте яйцата. В друга сложете брашното, в трета галетата с малко сол, черен пипер и настъргания пармезан, разбъркани добре. Всеки резен карфиол оваляйте първо в брашно, изтръскайте, потопете от двете страни в разбитото яйце и накрая в галетата. Наредете в голяма тава, покрита с хартия за печене и поръсена със зехтин. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Поръсете със зехтин резените карфиол и изпечете за 20 минути до златисто. За соса смесете всички продукти и разбъркайте добре. Сервирайте топлия хрупкав карфиол със соса.

Карфиол на фурна с бял сос

Необходими продукти:

1 глава карфиол около 1 кг

1 ч. ч. кисело мляко

2 с. л. брашно

1/2 ч. ч. галета

100 г кашкавал

сол

олио

Начин на приготвяне:

Разделяме карфиола на розички и го сваряваме в подсолена вода. Изваждаме с решетъчна лъжица и поставяме в намазана огнеупорна тавичка. В отделен съд разбиваме киселото мляко, брашното, сол на вкус и настъргания кашкавал. С половината от така получения сос заливаме карфиола, поръсваме с галета и заливаме с останалия сос. Печем ястието на загрята 180 градуса фурна, докато добие златист цвят.

Мусака с кайма и карфиол

Необходими продукти:

500 г кайма смес

1 голяма глава карфиол

1 червена чушка

1 морков

1 глава лук

3-4 скилидки чесън

1 с.л. доматено пюре

1 ч. ч. телешки бульон

1 ч. л. червен пипер

сол, черен пипер, чубрица

зехтин

За заливката:

3 яйца

3 с. л. брашно

400 г кисело мляко

100 г кашкавал

магданоз

Начин на приготвяне:

Карфиолът се накъсва на розички и се бланшира във вряща подсолена вода за 2 минути. След това се слага в ледена вода и се накъсва на парченца. Нарязаните на ситно лук, червена чушка, морков и чесън се запържват в загрят зехтин. Добавя се каймата и се пържи, докато се раздроби. Слагат се доматеният концентрат, телешкият бульон, червен и черен пипер, чубрица. Сместа се оставя на котлона, докато заври. Добавя се карфиолът и ястието се прехвърля в тава. Пече се около 40 минути в загрята фурна на 200 градуса. Яйцата се разбиват с киселото мляко, кашкавала и брашното. Мусаката се залива със сместа и се запича още 10 минути. Готовото ястие се поръсва с магданоз.

Хит на седмицата

Кюфтета от карфиол и броколи

Необходими продукти:

250 г карфиол

250 г броколи

3 моркова

1 вр. пресен лук

2 скилидки чесън

3 с. л. брашно

1 яйце

1 вр. магданоз

1/2 ч. ч. настърган пармезан

сол, черен пипер

олио

Начин на приготвяне:

Броколите, карфиолът и морковите се сваряват и се нарязват на ситно. Смесват се с яйце, брашно, настъргания пармезан, нарязаните на ситно магданоз, пресен лук и чесън и се овкусяват с черен пипер и сол на вкус. Сместа се оставя в хладилник за около половин час. Оформят се кюфтенца и се изпържват в гореща мазнина от двете страни. Ако сместа е по-рядка, сипете ги едно по едно с голяма лъжица. Към тях може да се приготви млечно-чеснов сос с кисело мляко, пресован чесън и черен пипер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари