Капитанът на "Валмар" е в неизвестност вече трети ден

0
Предприето е издирване от катери на Гранична полиция и на агенция "Морска администрация", а вчера в акцията са се включили и рибари доброволци, но без резултат
Предприето е издирване от катери на Гранична полиция и на агенция "Морска администрация", а вчера в акцията са се включили и рибари доброволци, но без резултат Снимка: БТА

Предприето е издирване от катери на Гранична полиция и на агенция "Морска администрация", а вчера в акцията са се включили и рибари доброволци, но без резултат

Капитан на кораб, паднал във водите на река Дунав в района на русенското село Сандрово, е в неизвестност от три дни. Това съобщи за БТА Иван Жеков - директор на дирекция "Речен надзор - Русе" към Изпълнителна агенция "Морска администрация".

Сигнал за инцидента е подаден в 14:15 часа на 23 януари тази година. Седемдесетгодишният Д.Д. е капитан на българския кораб "Валмар". Плавателният съд е собственост на фирма, чиято дейност е да добива дървен материал от българските острови по реката, както и да залесява. На този ден корабът се намирал във второстепенния канал край остров Алеко срещу село Сандрово.

"Когато започва да маневрира, голям чукан с коренища се заклинва в перата за управление на плавателния съд. След неуспешни опити, капитанът и моряк слизат с корабната лодка да огледат ситуацията и да освободят чукана. По думите на моряка е имало вълни от силния вятър. Лодката се блъснала в борда на кораба и капитанът паднал във водата. Той бил отнесен бързо от силното течение на реката", обясни Жеков.

Предприето е издирване от катери на Гранична полиция и на агенция "Морска администрация", а вчера в акцията са се включили и рибари доброволци, но без резултат. Случаят се изяснява.

Жеков обясни, че корабните документи и свидетелствата за правоуправление са валидни и изрядни.

По думите му това е втори случай от началото на годината, при който член от екипажа на български кораб пада във водите на река Дунав. Той припомни, че на 1 януари тази година български моряк е паднал зад борда на плавателен съд в района на Галац, Румъния.

"Екипажите на кораби трябва да са внимателни и предпазливи. Реката е много коварна за всеки, който пренебрегне дори и за малко необходимостта от лични спасителни средства", каза Жеков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    2
    зъботехник
    може да е на почивка в ЯзиА
  • 2
    1
    доктора
    ще го намери някой рибар около Гюргево за съжаление
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари