Капитан Александър Калчев: До 15 дни моряците от "Руен" ще се приберат у дома

1
След повече от три месеца в плен екипажът на кораба вече е на свобода
След повече от три месеца в плен екипажът на кораба вече е на свобода Видео: NOVA

След повече от три месеца в плен екипажът на кораба вече е на свобода

След повече от три месеца в плен екипажът на кораба „Руен” вече е на свобода. Всички моряци са в добро здраве. В момента се полагат усилия за тяхното завръщане в България. Операцията по освобождаването се е провела от индийския флот, който е прихванал отвлечения товарен кораб и е поискал от намиращите се на борда сомалийски пирати да се предадат. Операцията е продължила повече от 40 часа на 2600 км от бреговете на Индия.

Операцията е приключила успешно. Арестувани са били 35 пирати. Те са на борда на единия от двата кораба, които бяха в района. Нашият екипаж се намира в добро здраве. Това каза капитан Александър Калчев, изпълнителен директор на БМФ.

Предстои моряците да стигнат с кораба до безопасно пристанище, където да се извърши разследване от страна на властите. Предполагам, че до 10-15 дни ще се приберат”, добави той, цитиран от NOVA.

С помощта на индийските военноморски сили, екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб "Руен", сред които и седем български граждани, беше освободен. Освободени са и седемте български моряци. Всички те са в добро здраве. Намират се на борда на индийския военен кораб. Той способства за тяхното освобождаване. Полагаме усилия за тяхното своевременно завръщане в България", заяви на извънреден брифинг в МС вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари