Капитан Александър Калчев: Близо 30 часа е продължила операцията по освобождаването на кораба "Руен"

1
Благодаря на семействата на моряците и на самите моряци за всички тези 90 дни, в които те показаха характер и воля
Благодаря на семействата на моряците и на самите моряци за всички тези 90 дни, в които те показаха характер и воля

Благодаря на семействата на моряците и на самите моряци за всички тези 90 дни, в които те показаха характер и воля

Това заяви пред Maritime.bg изпълнителният директор на „Параходство Български морски флот“ АД кап. Александър Калчев след освобождаването от пиратски плен на моторен кораб RUEN и неговия екипаж.

Операцията за освобождаване на кораба, проведена от Военноморския флот на Индия, е продължила близо 30 часа, разкри изпълнителният директор на БМФ.

Няма пострадали моряци от екипажа на кораба "Руен". В момента те се намират на борда на боен кораб от състава на ВМФ на Индия.

Арестувани са 35 души от пиратската група, която похити контролирания от българската компания бълкер.

"Получихме неоценима помощ от страна на президента г-н Румен Радев, от страна на [българските] Военноморски сили, Командването на Българската армия, службите, Министерството на външните работи, EUNAVFOR и всички други институции, които помогнаха за разрешаване на случая.", каза кап. Александър Калчев.

Той определи освобождаването на "Руен" като много голям успех за международната морска общност.

"Показахме, че няма да бъдат допускани компромиси със сигурността на корабоплаването.", заяви изпълнителният директор на БМФ.

Той заяви, че в рамките на две седмици се очаква моряците от екипажа на "Руен" да се приберат по домовете си.

На 14 декември 2023 г. въоръжена пиратска група се качи на борда на моторен кораб RUEN (IMO: 9754903, Руен) от състава на „Параходство Български морски флот“ АД. 18-членният екипаж на кораба, съставен от 8 български моряци, 9 моряци от Мианмар и едно морско лице от Ангола, се евакуира в защитено помещение на борда. Ден по-късно, на 15 декември, пиратите успяха да поемат контрола над кораба. Под контрола на похитителите RUEN осъществи преход до северните брегове на Пунтленд, а по-късно застана на котва край източните брегове на провинция Бари. Пиратите допуснаха медицинска евакуация на член от екипажа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари