Правителството предлага откуп за отвлечения кораб "Руен"

1
Преговори с хутите се водят за пленените ни моряци, обясниха Николай Денков и Мария Габриел
Преговори с хутите се водят за пленените ни моряци, обясниха Николай Денков и Мария Габриел Снимка: БТА / архив

Преговори с хутите се водят за пленените ни моряци, обясниха Николай Денков и Мария Габриел

Правителството води преговори със сомалийските пирати за плащане на откуп за отвлечения от тях близо до остров Сокотра в Арабско море кораб "Руен". За пленените двама наши моряци, но в Червено море, пък се водят разговори с техните похитители - хутите.

Това обясниха премиерът Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, пише вестник СЕГА.

Денков заяви, че властите полагат политически и дипломатически усилия, за да освободят всички наши моряци. За "Руен" той уточни, че отвличането е пиратски акт и, че "там преговорите са на ниво какъв ще е откупът, кога, какво и що".

На борда на отвлечения от сомалийските пирати "Руен" тогава е имало 8 българи, като един от тях е евакуиран на кораб на индийските военноморски сили за оказване на медицинска помощ. Страната ни търси възможности и за посредничество на държави от региона.

"Няма в момента нещо обезпокоително. Знаете, че раненият моряк, за когото имаше риск, беше изтеглен, така че към момента това е информацията - добави Денков. - Но, разбира се, трябва да се внимава, защото това са и дипломатически усилия, така че трябва да се действа много внимателно. Затова и [всичко е] към външно министерство, за да е сигурно, че не се правят грешни стъпки."

Засега не е ясно дали българските моряци на "Руен" имат възможност да се чуват с близките си.

Що се отнася до пленените в Червено море други двама българи - капитан и помощник - капитан на кораба "Галакси Лийдър", там се водят разговори с техните похитители - хутите, каза Денков.

"Има разговори с хутите през външно министерство. Знаете, че те се отнасят сравнително добре, доколкото има информация, с капитана и помощник-капитана. Въпросът е политически – как ще се развият отношенията с хутите, с Йемен и с Иран, който ги подкрепя“, уточни премиерът.

А Мария Габриел призова за дискретност относно разговорите за съдбата на 38-годишният капитан Любомир Чанев и 39-годишният старши помощник Данаил Веселинов.

Ние можем само да сме благодарни за доброто отношение и е важно наистина в този момент да запазим дискретност, за да може да си дадем шанс нашите, българските моряци да ги видим отново в страната“, заяви външният министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Паметлив
    Този човечец не казаза ли: „Аз с терористи не преговарям“ – това каза премиерът Николай Денков по повод организирания протест на зърнопроизводителите в страната. Или нещо се бъркам?
  • 2
    2
    русенец
    А какво става с отвлеченият от митничари-терористи кораб Верила? Да си вземат по кило-две кокаин и да пускат хората! Домусчиев черпи.
  • 3
    1
    Абе Денков
    Нали сме вече Америка,а Америка не преговсря с терористи? Ко стана ,а? Нещо ? Палачинката ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари