Канада забрани на чужденци да купуват жилища

3
Мярката, приета от Джъстин Трюдо, е заради жилищната криза, пред която са изправени местните жители
Мярката, приета от Джъстин Трюдо, е заради жилищната криза, пред която са изправени местните жители Снимка: ЕПА / БГНЕС

Мярката, приета от Джъстин Трюдо, е заради жилищната криза, пред която са изправени местните жители

От 1 януари влезе в сила забрана за закупуване на жилищни имоти от чужденци в Канада, която цели да предостави повече жилища на местните жители, изправени пред жилищна криза, съобщи БГНЕС.

Няколко изключения в закона позволяват на лица като бежанци и постоянно пребиваващи, които не са граждани, да купуват жилища. В края на декември Отава също така уточни, че забраната ще се прилага само за градски жилища, но не и за имоти за отдих, като например летни вили.

Временната двугодишна мярка беше предложена от министър-председателя Джъстин Трюдо по време на предизборната кампания през 2021 година, когато рязко покачващите се цени поставиха собствеността върху жилище извън възможностите на много канадци.

"Канадските жилища привличат спекуланти, богати корпорации и чуждестранни инвеститори", заяви тогава неговата Либерална партия в предизборния си план.

"Това води до реален проблем с недостатъчно използвани и свободни жилища, необуздани спекулации и неимоверно растящи цени. Жилищата са за хората, а не за инвеститорите", заяви Трюдо.

След победата си на изборите през 2021 година либералите тихомълком внесоха Закона за забрана на закупуването на жилищни имоти от лица, които не са канадци. Големи пазари като Ванкувър и Торонто също въведоха данъци върху нежилищните имоти и празните жилища. Въпреки неотдавнашния разцвет, пазарът на недвижими имоти в страната охладня за продавачите, тъй като лихвите по ипотечните кредити последваха агресивната парична политика на Банката на Канада в опит да ограничи инфлацията.

По данни на Канадската асоциация за недвижими имоти средните цени на жилищата са спаднали от пика от над 800 000 канадски долара (590 000 щатски долара) в началото на 2022 година до малко над 630 000 канадски долара (465 000 щатски долара) през миналия месец. Много експерти заявиха, че забраната за чуждестранни купувачи - които според националната статистическа агенция представляват по-малко от пет процента от собствеността на жилища в Канада - няма да има желания ефект да направи жилищата по-достъпни.

Те по-скоро посочват необходимостта от повече жилищно строителство, за да се задоволи търсенето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари