Калин Стоянов: Категорично се разграничаваме от насилието над протестиращи граждани и над полицаи

1
Столична община не съгласува провеждането на протеста с нас
Столична община не съгласува провеждането на протеста с нас Снимка: МВР / кадър от Facebook

Столична община не съгласува провеждането на протеста с нас

"Ние категорично се разграничаваме от насилието както по отношение на протестиращи граждани, така и по отношение на полицаи. Професионалното ръководство и аз като министър сме на мнение, че благодарение на навременната намеса на Столична дирекция на МВР и ГД "Жандармерния" ние не допуснахме да има човешки жертви и много по-тежки последици за София."

Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на Изслушването си в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде БГНЕС.

"В продължение на няколко дни преди протеста на 16 ноември ние наблюдавахме организация в различните групи в интернет за това как футболни групи възнамеряват да се съберат на мирен протест в деня на футболната среща срещу БФС. Започнахме комуникация с кмета на Столична община, при което в деня преди протеста отново изпратихме писмо, и за пореден път ги уведомихме, че предстои нерегламентиран протест, защото преди протеста той не беше съгласуван с кмета на Столична община. В деня на протеста разбираме, че той вече е съгласуван с кмета. Практиката назад в годините е винаги преди да съгласува протест да се търси становище на Столична дирекция на вътрешните работи. Затова ние до последно имахме нагласата за организиран нерегламентиран, а след това стана ясно, че е съгласуван, затова в рамките на деня преди протеста трябваше да направим организацията", добави Стоянов.

Той посочи, че предвид вида на протеста са оценили, че това мероприятие е рисково, и по тази причина са изкарани 1600 полицейски служители.

Директорът на СДВР Любомир Николов каза, че организаторът на протеста е Ивайло Грозев. Той уточни, че след като е станало къде ще се състои срещата, протестните действия са щели да се състоят пред стадион "Васил Левски".

Николов поясни, че са имали информация, че част от феновете са имали планове да влязат на територията на стадиона, и са предприели охранителни заграждения на територията на цялото спортно съоръжение. "Около 17:00 часа се забелязваха около 1000-1500 души, които са дошли на даденото място, като заедно с тях са били и 50-60 унгарски граждани. 95% от феновете не носеха никакви обозначителни знаци, така че да стане ясно, че те са привърженици. Феновете носеха плакати с призив за оставка, а някои - българския трибагреник. Отначало агресията се изразяваше в изстрелване на ракети, най-вероятно от сигнални пистолети, които попадаха в кордона на полицейските служители", каза той и напомни, че на първа линия са били разположени полицаи с жилетки "антиконфликт". Николов каза, че в последствие са изместили тези служители по-назад и на тяхно място са застанали по-добре оборудвани полицейски служители.

По думите му в порядъка на 8-10 минути след пристигане на водното оръжие феновете са предупредени, че ако не спрат с агресията, то ще бъде използвано. "Агресията се увеличаваше и тогава забелязахме, че хора от задните редици отчупваха всички налични средства около тях, и започнаха да хвърлят, като разни неща падаха по протестиращите, които бяха в първите редици", заяви той и отбеляза, че общо 14 линейки са оказали медицинска помощ на пострадалите.

Равносметката е 33 ранени полицаи и 19 граждани.

"38 са задържаните лица - 24 имат санкция по административна глоба 1000 лв. и забрана за посещаване на събития за година, други с обвинение за притежание на нарктотични вещества, повреждане на собственост и т.н", каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари