Какво трябва да знаем за слънцезащитните кремове

0
Хората се делят на шест типа по отношение на пигментацията на кожата и българите принадлежим към третия – тези, които могат и да изгарят, и да почерняват
Хората се делят на шест типа по отношение на пигментацията на кожата и българите принадлежим към третия – тези, които могат и да изгарят, и да почерняват

Слънцезащитните кремове са валидни до 2 часа след нанасянето им, след това трябва да се мажем отново.

Това каза дерматологът проф. Николай Цанков – член-кореспондент на БАН и почетен председател на Българското дерматологично дружество във връзка с правилните начини за защита от слънчевите лъчи през лятото, цитиран от "Фокус".

„Това, което е като предимство на нашата страна, е, че в България вече са налице всички най-елитни слънцезащитни продукти, производство на най-добрите и реномирани фирми в света. Когато човек отиде да си купи фотозащитен крем, е добре преди това да се посъветва със своя лекар. Но ако няма тази възможност, трябва да се ориентира съвсем лаически по пигментацията на своята кожа, обясни проф. Цанков.

Дерматологът посочи, че хората се делят на шест типа по отношение на пигментацията на кожата и българите принадлежим към третия – тези, които могат и да изгарят, и да почерняват.

„Най-популярните слънцезащитни фактори са 30 и 50, има и по-високи, но те са за по-специални случаи. Но това, което трябва да се знае, е, че слънцезащитата е валидна 2 часа – на всеки 2 часа трябва да се нанася отново. Обикновено грешките, които стават са следните – човек живее някъде на квартира или на хотел, които не са на брега на морето, и оттам пътува 15-20 минути до плажа, след това сяда да пие кафе и то минава един час. И така, като се е намазал сутринта, се прибира без да се е намазал отново. Напротив, на всеки 2 часа трябва да се повтаря нанасянето на слънцезащитата“, каза още той.

Дерматологът уточни, че при влизане в морето фотозащитата е валидна до 20 минути след това, така че след излизане отново трябва да нанесем слънцезащитен крем. Проф. Цанков посочи, че особено внимание трябва да се обърне на малките деца и особено на бебетата.

„Бебетата се мажат с фотозащитни кремове, които имат минерални съставки – обикновено в тях има цинкови соли, талк - те дават един бял цвят на крема, който майките не обичат, тъй като децата им се виждат малко като зацапани. Всъщност този бял цвят изчезва за 20-30 минути. Но, от друга страна, децата шават – знаете колко е мъчно да се намаже едно дете, - и белият цвят дава и представа кои участъци от кожата са намазани и кои не“, каза дерматологът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари