Какво се яде на Цветница

0
Можете да направите малки питки цветя, които ще придадат много стил на вашата трапеза за Цветница
Можете да направите малки питки цветя, които ще придадат много стил на вашата трапеза за Цветница Снимка: cookathouse.com

Цветница е подвижен християнски празник, който се празнува една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Вая, Цветна Неделя

Това е и последният голям празник преди Великден, пише Gotvach.bg. Цветница е денят, в който християнската църква празнува влизането на Исус Христос в Йерусалим, а вярващите го посрещнали с радост.

Традицията повелява на този ден да се отиде на църква и да се вземат вкъщи осветени върбови клонки и свежи пролетни цветя. На този ден празнуват всички, които носят имена на цветя.

Трапезата на Цветница също трябва да бъде празнична и красива, но точно какво може да присъства на нея?

Това е вторият ден от Големия пост, в който е разрешено да се яде риба. Затова на масата можете да сложите риба, защото през Страстната седмица след Цветница постът е много строг и свършва на Великден.

Всички други ястия освен рибата трябва да са постни – салата от картофи, салата от фасул и картофи, яхния от сушени чушки и маслини. Може да направите свежа зелена салата или ястие от коприва, а за десерт кадаиф. Хубаво е храната за Цветница да не е мазна, защото все пак още са пости.

Сложете на трапезата за Цветница различни ядки и плодове, спретнете някое ястие с ориз или гъби. Ако искате да направите дребни постни сладки, то се съобразете в тях да няма яйца и млечни продукти. Направете празнична питка, която да поднесете на вашите гости. Можете да направите и малки питки цветя, които ще придадат много стил на вашата трапеза за Цветница.

Украсете със свежи пролетни цветя, които напълно съответстват в духа на този празник. Цветница отбелязва настъпващата пролет и събуждането на природата за нов живот. Затова нека на този ден всичко да бъде цветно и красиво.

Закичете дома си с осветените върбови клонки, които сте взели от църквата. Сплетете ги на венец и ги поставете на външната врата. Това ще ви пази от зли очи и болести.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари