Какво съдържат млечните салати в магазина?

1
В салата "Снежанка" може да намерите гума гуар или гума ксантан, нишесте и палмово масло, но не и кисело мляко
В салата "Снежанка" може да намерите гума гуар или гума ксантан, нишесте и палмово масло, но не и кисело мляко

В салата "Снежанка" може да намерите гума гуар или гума ксантан, нишесте и палмово масло, но не и кисело мляко

Потребители сигнализират за завишени количества Е-та в някои храни като салата "Снежанка" и руска салата. От платформата "Активни потребители" показват как Е-тата превръщат водата в храна, предава Bulgaria On Air.

Сергей Иванов повече от 10 години се занимава с качеството и сигурността на храните. Напоследък му прави впечатление, че в състава на някои млечни продукти все повече присъстват сгъстители или така наречените Е-та. Това го мотивира да направи експеримент, за да установи как действат изкуствените сгъстители.

"За целта съм приготвил един от най-широко използваните сгъстители или т.н. гуми, едно от най-известните гума гуар. Предназначението му е да сгъстява, да прави сосове, да прави гелове. В каквото го сложите, това ще сгъсти", обясни докторът по молекулярна биология.

Той поставя във вода малко количество от гума гуар. Само след 10 минути течността вече се е превърнала в кремообразна.

"Изключително широко разпространена е. Хората може би са я забелязали, най-вече в готови салати, типичен пример е салата "Снежанка". Там кисело мляко не може да намерите, но може да намерите гума гуар или гума ксантан, нишесте, палмово масло. Всичко друго, но не и мляко. Също така се среща в други млечни продукти, например сладоледите, във всички видове сосове, в някои лютеници и майонези", коментира Иванов.

Експерти обясняват, че се прилагат европейски регулации за хранителните добавки, които трябва да се спазват от производителите. И не е препоръчително да се прекалява с тях.

"Влагането на всички добавки, в случая за тази, както и за останалите, е те да бъдат вложени с определена технологична цел. И когато тази цел е изпълнена, и те са в максимално допустими количества, тогава те са достатъчно безвредни, така че да не предизвикат някакви вреди за човешкото здраве", посочи Светла Петрова, представител работна група по добавките в храните към ЕК.

До момента експертите са категорични - няма данни така наречените Е-та в храните да са навредили на човешкото здраве.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Ха ха
    Какво значи безвредни, след като се ползват във всички евтини храни. Стига алабализми, по колко храни от този тип месечно може да яде един човек с ниски доходи без да има проблем за здравето?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари