Какво съдържа зелето и за какво да го ядем?

3
При направени неотдавна проучвания се оказва, че много хора страдат от недостиг на витамин К1, което се счита за предпоставка за заболяване от Алцхаймер. Зелето е чудесен източник на този безценен витамин
При направени неотдавна проучвания се оказва, че много хора страдат от недостиг на витамин К1, което се счита за предпоставка за заболяване от Алцхаймер. Зелето е чудесен източник на този безценен витамин Снимка: БГНЕС / Архив

Незнайно защо повечето от нас се присещат за зелето като зеленчук единствено когато се подготвят да го затварят зелки в бидони или да го прибавят към любимата си есенна туршия

Или казано иначе - когато е наближил сезонът му за консервиране. През останалото време ние буквално забравяме за него, пише Gotvach.bg

Да, надали има нещо по-вкусно от запеченото в гювеч кисело зеле зимно време, към което пасва чудесно и подходящата за сезона чаша червено вино. А защо не и малко сланинка или задушено свинско месо?

Зелето е много богато на антиоксиданти, на витамин А и С, на лутеин, изотиоцианат, тиоцианати и сулфорафан. Последните названия надали са ви детайлно познати, но е важно да знаете, че целият този коктейл от безценни съставки, съдържащи се в зелето, не само прочистват организма ни от токсини, но и ни предпазват от онкологични заболявания. Доказано е, че консумацията на зеле понижава риска от рак на дебелото черво, гърдата и простатата.

Фондация The George Mateljan Foundation, която се занимава с проучвания над най-здравословните в света продукти, нарежда и зелето сред тях именно заради факта, че е богато на антиоксиданти, а без достатъчен прием на антиоксиданти кислородният ни метаболизъм може да бъде нарушен и ние може да изпитаме метаболитния проблем, наречен оксидативен стрес. Хроничният оксидативен стрес сам по себе си може да е рисков фактор за развиването на рак (цитат от проучванията на споменатата фондация).

В зелето се съдържа и глутамин, който е вид противовъзпалителна аминокиселина и може да облекчи дерматологични проблеми, настъпили в резултат на алергии или други сериозни заболявания. Това вещество способства и за укрепване на ставите ни.

Яденето на зеле се препоръчва за хора, които страдат от т. нар. лениви черва, защото то подсилва стените им. Подходящо е за всички хора, страдащи от запек. В подобни случаи особено ефективен е и зелевият сок, който се препоръчва и при онези, които страдат от язва. Да не забравяме, че действа и чудесно в случай на махмурлук.

При направени неотдавна проучвания се оказва, че много хора страдат от недостиг на витамин К1, което се счита за предпоставка за заболяване от Алцхаймер. Зелето е чудесен източник на този безценен витамин, а бета-каротините, съдържащи се в него, пък са много полезни за защита на очите ни.

В заключение ще добавим, че е най-добре не само да включвате редовно зелето в менюто си, но и да избирате различни сортове, защото те носят различни плюсове за здравето на организма ни. За да се възползвате максимално от тях, то редувайте бялото зеле с червеното, савойското и др. Всички те са и много нискокалорични, като доказателство за това е достатъчно да споменем прочутата диета със зелева супа, позната из целия свят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари