Какво са 40 лева за пенсионерка от село Бръшлен

1
Част от пенсионерите в България вече получиха великденските си надбавки от 40 лева
Част от пенсионерите в България вече получиха великденските си надбавки от 40 лева Видео: БНТ

Част от пенсионерите в България вече получиха великденските си надбавки от 40 лева.

Всеки от тях сам преценява дали да си помогне за празничната трапеза или пък да зарадва внуците с подаръци. Какво са обаче 40 лв. за един възрастен човек от село и дали тази сума не излиза по-голяма, отколкото за пенсионера в града, вижте в следващия репортаж на Венета Николова и оператора Деян Маринов за “Денят започва” по БНТ.

Обикновено се смята, че на село хората харчат по-малко, тъй като гледат животни и зеленчукови градини. Пенка Къдрийска от русенското село Бръшлен обаче не смята така.

Пенка Къдрийска: “Не е така. В града навсякъде можеш да отидеш, има намаления, а тука ние нямаме тази облага. Каквото доставят в магазина. Те са частници.

Пенка Къдрийска е сред пенсионерите, които вече са получили великденската надбавка. Сумата ще й стигне само за някои храни.

Пенка Къдрийска: “Тези 40 лв. не мога да кажа, че ще ни задоволят. Какво да си купя – някакъв плод или зеленчук, агне не ям.”

Възрастната жена има десетина кокошки и вече събира яйца, да ги украси за Великден. Така този продукт отпада от празничните й разходи.

Пенка Къдрийска: “Туй то – една салатка и едни яйца, ама за тези яйца ние толкова фураж купуваме. Те ни идват двойно и тройно. Вземам денем по две яйца, ама като отидеш в града – 17 ст., 16 ст., а пък тук частниците – 25 ст.”

Пенка продължава да сравнява цените на село и в града. Според наблюденията й и другите хранителни стоки в селския магазин излизат по-скъпо, отколкото в градския.

Пенка Къдрийска: “Моят син – идват от Русе, носят чесън, домати, пресни краставици – всичко. Тука всичко е по-скъпо. В Русе 2,20 е доматът, тука е 2,80.”

Цветомира Петкова – търговец: “Хляб си вземат основно, нещо сладичко, кисело мляко, краставички си позволяват, саламчета много рядко, ограничават се.”

Независимо обаче от разликите в цените на стоките и във финансовите възможности на хората, Пенка Къдрийска е категорична, че и за селския, и за градския пенсионер великденската трапеза ще е празнична, когато около нея се събере цялото семейство.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари