Какво предсказа Хенри Кисинджър за бъдещето на света?

0
Известният учени и дипломат почина точно на 100 години
Известният учени и дипломат почина точно на 100 години Снимка: Bloomberg

Известният учени и дипломат почина точно на 100 години

Учен, държавник и известен дипломат, държавен секретар на САЩ и съветник по националната сигурност по време на президентските администрации на Никсън и Форд. Хенри Кисинджър си отиде от този свят, навършил 100 години.

Някои го наричаха "д-р Зло" и военен престъпник. Други го смятаха за най-мъдрия човек на своето време, който успя да потуши доста политически и военни конфликти. През 1977 г. Кисинджър напуска Белия дом, но влиянието му продължава да расте.

През годините продължава да участва в политическите игри на най-високо ниво. Основава своята консултантска компания Kissinger Associates, съветвайки големи клиенти от различни държави по въпросите на международната политика.

„Той използва името, славата и връзките си, за да решава проблеми и да установява контакти по целия свят с банки, застрахователни компании, фармацевтични производители и производители на автомобили. Именно той помогна за създаването на нова олигархична класа, и то на глобално ниво“, пишат медиите, посочи woman.bg.

През дългия си живот политикът публикува повече от 20 книги, в които анализира историята, прави прогнози за бъдещето и говори за световния ред от гледна точка на човека, който сам е създал този ред - наред с други „владетели на света.”

Например думите, изречени от Кисинджър в края на 2012 г., че „след 10 години Израел няма да го има на картата на света“. Може да е направил лека грешка в изчисленията, но от историческа гледна точка грешката е твърде малка. Основава прогнозата си на доклад, изготвен от 16 американски разузнавателни агенции, озаглавен „Подготовка за Близък изток без Израел“.

Кисинджър обръща много внимание в речите и книгите си на възможността от избухване на Трета световна война, която днес не изглежда невероятна. Според него конфликтът ще започне с конфронтация между Америка и Китай.

„Сега това са страните с най-силните икономики на планетата, те имат свои собствени цели, които са коренно противоположни една на друга“, споделя той в интервю за вестник "Ел мундо".

Намираме се в класическа ситуация преди Първата световна война, когато нито една от страните няма много поле за политически отстъпки и в която всеки дисбаланс може да доведе до катастрофални последици“, коментира политикът ситуацията.

Кисинджър отбелязва, че САЩ отслабват с всяка година и е напълно възможно съдбата им да бъде разочароваща.

На форума в Давос политикът прогнозира, че американските „либерални демократи“ от Белия дом ще загубят междинните избори, заради продоволствена криза. В същото време те ще загубят и без това разклатения си международен авторитет, заради глада, който ще настъпи в партньорските им страни.

Европейският съюз ще бъде погълнат от безпрецедентни борби. Двете най-нови непубликувани книги на Кисинджър „Политически съюзи“ и „Изкуствен интелект“ буквално определят съдбата на света през следващите години.

Кисинджър е говорил и писал много за изкуствения интелект. И той смята пробива в технологиите за потенциална заплаха за целия живот на Земята. Защото дори самите създатели на AI не могат да кажат как ще се развие тяхното дете и как ще растат неговите възможности утре, след година или пет години.

Ние сме в самото начало на пътя към способността на машините да причиняват глобални епидемии или други пандемии. Не само ядрени, но и всякакви други възможности за човешко унищожение. Ако погледнем военната история, бихме казали, че никога не е било възможно да бъдат унищожени всички вражески сили, заради ограниченията на географията и прецизността. Сега няма ограничения. Всеки враг е 100% уязвим“, казва бившият държавен секретар. Дано не е бил прав...

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Дени
    Той живя доста дълго време,и то заслужено навярно по всяка вероятност относно общия му баланс най-вече като политик в положителната му страна страна в крайна сметка отделно към САЩ,и отделно към целия Свят. Сега най-възрастния политик в САЩ е Джими Картър,но той макар и да е бил президент на страната си,неговото влияние не е толкова обширно,силно и въздействащо както Кисинджър, тоест той бе централна фигура към края на 70-те и началото на 80-те и толкоз!Влиянието му и отражението му върху полит-икономическата карта заглъхна бързо. Има сега възможност другата година да задмине Херни по отношение на възрастта. Другият жив опонент от щатите е великия актьор-Клинт Истууд,но той се изявява в Света на седмото изкуство!
  • -3
    1
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Китайците трябва да отчетат голяма почит на Кисинджър. Благодарение на него отношенията между САЩ и Китай започват да стават добри, което дава началото на днешния просперитет на Китай в икономиката въпреки, че властта в Пекин е все още репресивна!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари