Хенри Кисинджър се срещна с министъра на отбраната на Китай

0
САЩ и Китай не могат да си позволят да се третират като противници, заяви 100-годишният дипломат по време на изненадващото си посещение
САЩ и Китай не могат да си позволят да се третират като противници, заяви 100-годишният дипломат по време на изненадващото си посещение Снимка: Evan Vucci / AP

САЩ и Китай не могат да си позволят да се третират като противници, заяви 100-годишният дипломат по време на изненадващото си посещение

Хенри Кисинджър, бивш държавен секретар на САЩ, се срещна с министъра на отбраната на Китай Ли Шанфу в Пекин, съобщи "Гардиън".

По време на изненадващото посещение Кисинджър заяви, че е приятел на Китай и насърчи двете страни да си сътрудничат по-тясно, се посочва в изявлението.

"Съединените щати и Китай трябва да премахнат недоразуменията, да съжителстват мирно и да избягват конфронтацията. Историята и практиката непрекъснато доказват, че нито Съединените щати, нито Китай могат да си позволят да се отнасят към другия като към противник", заяви Кисинджър, предаде БГНЕС.

Без да назовава имена, Ли заяви, че "някои хора в САЩ" преди не са успели да срещнат Китай по средата на пътя, което е довело до спад на китайско-американските отношения до най-ниската им точка.

Срещата на Кисинджър с Ли се провежда в момент, когато Джон Кери, специален пратеник на президента за климата, също е в Пекин за преговори по въпросите на климата.

Пътуването на Кери до Китай следва посещението на американския финансов министър Джанет Йелън и на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен през последните няколко седмици.

По-рано Блинкен съобщи, че по време на посещението си през юни не е успял да възстанови преговорите между военните с Китай.

Дипломатическите отношения между двете световни сили стават все по-обезпокояващи през последните месеци на фона на поредица от търговски спорове в технологичния сектор и повишено напрежение около Тайванския проток.

Посещението на Кисинджър идва почти точно 52 години след тайното му пътуване до Пекин през юли 1971 г. - ход, който проправи пътя на тогавашния американски президент Ричард Никсън към нормализиране на отношенията между САЩ и Китай на Мао Дзедун.

Повече от половин век по-късно 100-годишният мъж продължава да се ползва с широка почит в Китай. В статия от май в китайския вестник Global Times приносът на Кисинджър за американско-китайските отношения е посочен като един от "върховете в кариерата му".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари