Какво можете да посадите в градината през януари

0
Това са предимно растения със стегнати семена или с дълъг период на развитие от момента на поникване до цъфтеж или плододаване
Това са предимно растения със стегнати семена или с дълъг период на развитие от момента на поникване до цъфтеж или плододаване

Това са предимно растения със стегнати семена или с дълъг период на развитие от момента на поникване до цъфтеж или плододаване

Януари е месецът, в който много хора с летни вили и градинари започват да сеят разсад на някои зеленчукови растения, а днес искам да ви напомня за онези култури, които могат да бъдат засети през януари.

Това са предимно растения със стегнати семена или с дълъг период на развитие от момента на поникване до цъфтеж или плододаване.

Засяване на зеленчуци

Целина

Една от тези култури е кореновата целина. Семената на кореновата целина са покрити с обвивка, съдържаща етерични масла, което възпрепятства тяхното покълване, а разсадът, който най-накрая се появява, се развива много дълго време. Затова тази култура трябва да се сее рано, а януари е най-подходящото време за това, съветват от "Актуално".

Лук

Друго растение, което може да се засява през януари, е лукът, ако си поставите задачата да отглеждате пълноценен лук от семена за един сезон. В момента има много разновидности на лук: Червен барон, Амфора, Каратал и много други. Семената на лука покълват дълго време, а разсадът се развива бавно и за да може лукът да израсне в добра глава до края на лятото, е невъзможно да се забави сеитбата.

Друг вид лук, чиято сеитба може да започне от януари, е празът. Този сорт се отглежда не заради луковицата, а заради бялата част на стъблото.

Патладжан, пипер

Можете да засеете къснозреещи сортове патладжан и пипер за разсад през януари. Късните сортове на тези култури се отличават с по-богат вкус и аромат от ранните, но в централната зона и още повече в северните райони късните сортове нямат време да узреят достатъчно и за да ускорят плододаването на патладжан и пипер, е необходимо да се увеличи продължителността на периода на разсад с помощта на ранна сеитба.

Български 12 - Български ранен сорт със страхотен вкус. Блек Бюти - този ранен сорт патладжан има овални тъмно лилави плодове с гланц, достигащи до 10 на 18 см и средно тегло 250 гр.

Домати

В допълнение към късните сортове патладжан и пипер през януари могат да се засяват и късни сортове колови домати, но тъй като разсадът от домати расте бързо и при слаба светлина, по-добре е да използвате метода за ранна сеитба с по-нататъшно бране на разсад в отделни контейнери с обем не по-малък от 1 литър или метода за отглеждане на разсад в торби.

ИЗК НИКИ Д е най-ранният български сорт. ПРЕКОС е български сорт супер ранни домати.

Ягоди

От ягодоплодните култури през януари можете да засеете семена от ягоди, които обикновено се развиват доста дълго време, но ако ги сеете рано, можете да получите зрели плодове още в средата на лятото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари