Какви стадиони ще строим за Световното по футбол?

0
Красен Кралев: Ние сме подготвени. Единствено Румъния има един добър стадион, тъй като те ще бъдат домакин на следващото европейско
Красен Кралев: Ние сме подготвени. Единствено Румъния има един добър стадион, тъй като те ще бъдат домакин на следващото европейско Видео: bTV

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев гостува в предаването "Тази сутрин", където разкри плановете за съвместна кандидатура на България, Гърция, Румъния и Сърбия за домакинство на голям футболен форум, предава bTV.

Кралев заяви, че по-възможният вариант е приемане на европейско първенство, изтъквайки като причина изискванията на ФИФА и УЕФА, както и желанието на страната ни да направи максимално ниска инвестиция.

"Още кандидатура няма, но за първи път се подписва официален документ, който изразява намеренията на четирите държави да кандидатстват заедно за домакинство на европейско и световно. Ние сме наясно с всички предизвикателства. Има работа, която трябва да свършим. Министрите въобще не хвърчат във въздуха и да се занимават с утопични проекти", каза Кралев.

"В началото този проект започна като една покана от премиера на Гърция Ципрас за среща на върха във Варна , към премиерите на България и Румъния и президента на Сърбия, за участие на световно първенство... Нашата работа е да седнем, да анализираме възможностите на тези държави и да препоръчаме кой е по-възможният вариант. Позицията, която аз защитавам, искаме максимално най-бързо ние да предложим, да вземем решение, е кандидатстване само за европейско първенство. Параметрите, на които ние отговаряме като изисквания на УЕФА и ФИФА, в ситуация на европейско първенство много по-лесно можем да се справим, по силите ни е".

"Тук става въпрос за летища, за железопътен транспорт, магистрали. Ние сме подготвени. За стадионите - в останалите държави положението не е нещо кой знае колко по-добро. Единствено Румъния има един добър стадион, тъй като те ще бъдат домакин на следващото европейско"

"Разликата е голяма. Трябва да имаш за световно първенство 16 стадиона, за европейско - 10. За световното трябва да имаш един 80-хиляден стадион, два 60-хилядни и 13 40-хилядни. За европейското трябва да имаш 1 60-хиляден, два 50-хилядни, три 40-хилядни и четири по 30 хиляди. От чисто икономическите параметри, които касаят България, пък и наследството, което трябва да остане, трябва да направим два от 30 хиляди и един от 40 хиляди - максимално ниската инвестиция. Последният може да е новият национален стадион в София. Мисля, че е нормално."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари