Какви са щетите след пороя във Ветрен?

0
В общината беше обявено бедствено положение
В общината беше обявено бедствено положение Видео: NOVA

Започва работа по отстраняването на щетите от проливния дъжд, който унищожи инфраструктурата в пазарджишкия град Ветрен. Заради нанесените щети, там беше обявено бедствено положение.

Разрушената настилка, която не е асфалтова, а е биндер, е последица. Въпросът е казусът "Кой добре стопанисва пътят?". Дали държавата, която би трябвало да стопанисва този път, защото като главен път на града, той е част от Републиканската пътна система или общината, която е писала до различни институции, включително и до агенция АПИ, за да иска държавата да подпомогне с финансиране и да асфалтира улицата. След като не са получили отговори, са предложили за своя сметка Община Септември да асфалтира този път, но и на тези техни искания твърдят кметът на Община Септември и на Община Ветрен не са получили отговор, информира NOVA.

Наел се е частен бизнесмен за своя сметка да положи биндер, който не е асфалт, а е основополагащата настилка преди полагането на асфалта. До момента, в който вчерашният проливен дъжд отнася на много места този биндер.

"Това е асфалтова основа - биндер, която се положи през 2015-та от частна фирма с доброволни начала. Частна фирма взе разрешение от София да може да се положи биндера за тяхна сметка", каза кметът на град Ветрен Радослав Лютаков.

"От 2017-та до 2019-та имаме пуснати над 20 писма като кореспонденция за искане на съгласие, но не ни дават категорични отговори", каза още кметът на град Септември Марин Рачев.

От Агенция "Пътна инфраструктура" на запитване на NOVA обясниха, че още днес ще бъде направена проверка от пътно поддържащата фирма от Пазарджик, която ще дойде на място да установи размера на щетите. Свлачището застрашава няколко пъти, които са в непосредствена близост до него, а за да обезопаси свлачището, кметът е положил насип, за да предотврати преминаването на автомобили. 

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари