Какви са причините за поскъпването на водата в Русе?

0
Огромните сметки за ток били в основата водата да поскъпне
Огромните сметки за ток били в основата водата да поскъпне

Високите цени на тока са принудили ВиК-Русе да промени цената на водата за 2022 г. по указание на регионалното министерство

Управителят на дружеството инж.Сава Савов обясни пред общинските съветници в Русе, че преработката на бизнес-плана е свързана единствено с изискването на МРРБ да се направят преизчисления, като промените са свързани само с цената на електроенергия, която се използва, информира Русе Медиа. 

Заложена е усреднената цена на тока за последните 6 месеца на 2021 г.

Така цената, която залага ВиК-Русе за битовите потребители за 2022 г. за кубик вода, става 3,87 лв. с ДДС Тя включва три компонента: доставка на вода – 2,497 лв., отвеждане – 0.266 лв., пречистване – 0.464 лв. без ДДС,

Последната фактура за ток, която е платило ВиК-Русе, е 800 000 лв., обясни инж.Савов. Има фактури и за 1 млн.лв. За да изплати всичките си задължения за 2021 г. дружеството е било принудено да изразходва всичките си резерви. Обикновено печалбата през последните години се е движила между 800 000 лв и 3,5 млн.лв., докато за 2021 г. тя е едва 145 000 лв. Това прави реализирането на нови инвестиции почти невъзможна задача.

Инж.Савов обясни още, че се правят всякакви икономии – освобождават се хора в пенсионна възраст, в малките населени места се обединяват две бройки в една, като служителят поема обслужването и на двете села. Въпреки че заплатата в дружеството е 1340 лв., не могат да се намерят качествени работници за неблагодарния труд по поддръжка на канализацията.

Изпълнението на големия воден проект на Русе за подмяна на ВиК мрежата продължава. Разкопаните улици ще бъдат асфалтирани, тъй като парите са осигурени по проекта. Става въпрос за цялостно асфалтиране на улиците с над 50 % разкопано платно, а под тази стойност ще се асфалтират само траншеите. За кварталите „Средна кула „ и „Долапите“ неудобството е най-голямо, но новата канализация ще реши проблем, за който хората настояват от години.

И от общината, и от ВиК-Русе призовават русенци към търпение, докато се изпълни проектът. Информация по кои улици се работи и има нарушено водоподаване се подава ежедневно към медиите, на сайта на ВиК и на сайта на общината. В специален раздел на сайта на ВиК-Русе, посветен на проекта, всяка седмица се обявява графикът за предстоящите дейности по дни и улици, за да могат гражданите да бъдат информирани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    4
    Група Сигнал
    Надписват кубици мамицата им крадлива и уродлива, а полиция и прокуратура спят всеки в удобната си кочина!
  • 12
    3
    Пенсионер
    Г-н Управител, до снощи (24 март 2022 - 18:50 часа) ”ВиК инвестициите в Русенско били изложени на риск, ако не бъде вдигната цената на водата ”. Ако 3,87 лв е само заради тока, то колко ще бъде с изложените на риск инвестиции? Не Ви Вярвам Г-н Управител! Съгласен съм с коментар 2 на Е.Д.
  • 22
    2
    Е.Д.
    Нали се оплаквахте преди, че има много загуби. Целия град е на дупки и пропадания от течовете. Е, дадоха ви пари за ново ВиК. Айде сега, ако обичате, да спестите от загуби и да си плащате сметките за ток. И да вземете до го управлявате както трябва това дружество.
  • 17
    1
    Нели КОЛЕВА
    Това министерство защо не излезе и да обясни на българските граждани причините,поради които се вдига цената?Винаги е по-лесно да се скриеш зад друг.Това прилича на страх от гражданите.Въпрос към инж.Савов-как привличате млади хора?Извинете,но оставам с впечатление,че парите ни изтичат през каца без дъно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари