Какви са новите правила за работа от разстояние?

2
Как ще се регулират правилата в трудовите договори?
Как ще се регулират правилата в трудовите договори? Видео: NOVA

Как ще се регулират правилата в трудовите договори?

С промените в Кодекса на труда трябва да се уточни откъде точно може да се извършва работата от разстояние, коментират синдикалисти.

Нека да не забравяме, че работата от разстояние може да се извършва само чрез цифрови технологии, тоест чрез използване на лаптопи, настолни компютри, смартфони. Това означава, че ние можем да ги използваме отвсякъде, но все пак за целите на това, че се създава трудово отношение между работещия и работодателя, трябва да се посочи мястото на работа”, обясни Величка Микова, национален секретар на КНСБ, цитирана от NOVA.

Мястото на работа изрично ще се упоменава при сключването на трудовия договор. „Ако седалището на работодателя се намира във Варна например, но работата ще се извършва от София, работникът трябва да посочи в трудовия договор, че работата ще се извършва от София”, допълни Величка Микова.

В работните пространства навлизат младежите от поколението Z. Затова работодателите е желателно да се съобразят и с техните желания. „Щом се създаде разговор за хибриден начин на работа е очевидно, че и двете опции си имат своите положителни страни. Аз бих казала, че не можем да генерализираме и трябва винаги да отчитаме необходимостта от лично предпочитание на служителите”, допълни Надя Василева, председател на Конфедерацията по заетостта.

Работата от разстояние не означава единствено и само хоум офис. Тя може да е работа и от телецентър, но трябва да е с фиксирани граници помещението, в което ще се работи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Поредната простотия...
    Поредната простотия на всички, които са го замислили това! Питам - и какъв ще бъде ефекта от тази промяна? Питам простакелата от КНСБ национален секретар Величка Микова, отговорете другарко Микова! Или просто имитирате някаква дейност?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари