Какви са исканията на протестиращите на "Дунав мост" земеделци

0
Председателят на Регионален съюз „Дунавско зърно“ Милен Коев сподели какви са очакванията им
Председателят на Регионален съюз „Дунавско зърно“ Милен Коев сподели какви са очакванията им Видео: Русе Медиа

Председателят на Регионален съюз „Дунавско зърно“ Милен Коев сподели какви са очакванията им

В Русенско земеделските производители блокираха движението в района на "Дунав мост" и на още две места на пътя Русе - Бяла – в района на Обретеник и Бяла. Те направиха шествие със земеделска техника, затваряйки достъпа до граничния пункт. В протеста участват браншове от целия отрасъл селско стопанство – плодове, зеленчуци, животновъдство, зърнопроизводство, говедовъдство и др.

Според протестиращите държавата е променила еднолично първоначалните договорки, което е неприемливо. „Направихме две срещи с премиера, оформихме определена рамка, на третата среща тя се промени коренно. Основният проблем е методиката с която искат да се подпомагат секторите и с която не сме съгласни. Сектор Зърнопроизводство нямат абсолютно никаква физическа възможност да си направят данъчните декларации до края на февруари, плюс това знаете, че при нас една финансова година застъпва две стопански години, почти никога данъчната декларация не е реален измерител на производството за конкретната финансова година“, каза Милен Коев, председател на Регионален съюз „Дунавско зърно“, предаде Русе Медиа.

Целта на днешния протест е Министерски съвет да промени становището си относно методиката, за да може секторът да продължи да работим в името на производството. Земеделците настояват също да отпаднат някои ограничения, които ги правят неконкурентоспособни спрямо колегите им от трети държави.

Йордан Тодоров, председател на кооперацията в село Бръшлен, коментира, че проблемите в сектора са много. „Не мислим, че нещо ще се промени, защото сме лъгани много пъти. Няма изкупуване на продукция, а ако има – то е под нашата себестойност“, отбеляза той. Тодоров даде пример, че добивът от декар царевица миналата година е бил към 150 кг, а при нормални години е бил над 800 кг.

Протестите в цялата страна са обявени като безсрочни и ако няма развитие в разговорите с правителството, ще продължат и в следващите дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    12
    =====
    Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист. Когато затвориха социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ. Когато дойдоха за профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз. Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин. Когато дойдоха за мен - вече не бяха останали хора, които да ме защитят
  • -1
    11
    до госта
    Ако им махнат субсидиите са умрели съвсем, знаеш ли например с колко скочиха торовете?!? Като ви чета, големи разбирачи сте, ама как се прави земеделие различно от това на вилата май си имате представа само от писанията на тоя и оня! За разлика от големите босове има стотици средни и малки производители и фермери, ама кво ли ви обяснявам, вие всичко знаете!
  • 0
    10
    Milen
    Кво храниш! До година ще си взема Х7-ца а ти ще си ходиш с тролея! Като сте толкова отворени станете Вие земеделци!
  • 4
    9
    Гост
    За да се види кой е истински земеделец и кой е използвач, трябва да махнат субсидиите. Тези субсидии само привличат алчните тарикати, предрешени като земеделци. Истинският земеделец изкарва от труда си, не чака на субсидии.
  • 7
    8
    Sy
    Дават наистина мизерни ренти, карат коли за по няколко стотин хиляди лева. За мен са си изнудвачи! Моите уважения към честните и работливи хора в земеделието, които с честен труд си изкарват парите! Пчеларите, животновъдство наистина да на ръба!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари