Земеделци ще блокират 80 точки в страната

1
Ако не се постигне решение, те са готови да „блокират държавата“
Ако не се постигне решение, те са готови да „блокират държавата“ Видео: bTV

Ако не се постигне решение, те са готови да „блокират държавата“

Фермери и земеделци излизат на национален протест с искане за помощи и защита на родното производство. Десетки са местата, на които се планират демонстрации и блокади преди обед.

Част от недоволните се срещнаха вчера с премиера и министъра. Те получиха уверение, че ще бъдат компенсирани за загуби заради вноса от Украйна, ако ги докажат в НАП. Предвидени са и 150 милиона лева за помощи.

Фермерите поискаха оставката на земеделския министър и изпратиха писмо със срок за решение на проблемите им до неделя. В противен случай заявяват, че „следващия вторник ще блокират държавата“. Протестите за днес са предвидени между 10 часа и 12 ч.

Аз съм тотално фалирал

Край село Труд, до което минава автомагистралата „Тракия“, вече се събират производители. Те ще блокират кръговото движение там.

Бях фермер. Имах животновъдство. Фалирах още миналата година“, обясни Борис Къцов, зърнопроизводител, предаде bTV.

Търсят се някакви механизми да настроят обществото, че сме печеливш бизнес. Дори министърът обяви, че сме на загуба, а премиерът казва, че секторът е на печалба. Не може цяла Европа да е на загуба, а ние да говорим за печалба. Заляха ни от всякаква евтина продукция от Украйна. Моята лична загуба съм си я изчислил – 80 лева на декар тази година. Аз съм тотално фалирал. Аз съм от дребните земеделци – имам 1000 декара. През 2022 година цените на препаратите и торовете скочиха с 300%. Нашата продукция получи срив на цената. Загубите започнаха, когато господата решиха да спрат износа на зърно“, категоричен е той.

Производители се събират и пред спортната зала в Перник.

Акцентът върху „милиардите, които ни се дават“ е глупост. Субсидиите си ги взимаме година назад. Даже година и три месеца. Първо изработваме, а после ни дават“, подчерта Венцислав Митков, председател на сдружение „Обединени земеделски производители“.

Искам да се знае, че не излизаме само за пари. Има много нови неща, които вкараха, а ни поставиха на колене. Много от обещаните неща от миналата година не се изпълниха. Докато не се изпълнят исканията, няма да се приберем. Ако трябва, три месеца ще стоим“, категоричен е той.

За първи път ни бавят субсидиите. Това, което се преведе сега, е бившият СЕП. Получавали сме си парите още през декември. За пшеницата разходите от тор до прибиране на продукцията е около 180 лева на декар. При среден добив 350 килограма на 30 ст. - сметнете какви ви е загубата. Това с доказването на загуби пред НАП е абсурд. Покажем ли загуби – банките ще ни натиснат. Хората по програми нямат право да покажат загуба“, допълни Венцислав Митков.

На фона на националния протест на фермерите Комисията по земеделие в Народното събрание се събира на изнесено заседание в Министерството на земеделието, където ще бъдат представени мерки и действия за преодоляване на кризата в сектора.

Земеделският министър Кирил Вътев е изготвил анализи и ще запознае членовете на комисията с проблемите на фермерите, както и ще предложи решения. Министерството е подготвило и законодателни промени, за които настояват от сектора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    до 2
    що просите пари ве просяци? некадърници прости, като не можете да изкарате 2 лв , англия ви зове
  • -5
    4
    11g24g 9okto
    Daaaa
  • 6
    3
    Алоууу
    Нещо плащаме за полиция, жандармерия и военни! Плащаме данъци, винетки и тол такси. Сериозно ли не можете да се справите с десетина селянина?
  • -7
    2
    Трактор до долния гейзер
    Няма проблеми, ела да се ударим. Ама с разпран задник после трудничко ще ти е ха ха ха
  • 5
    1
    нЕма проблем
    Имам Каско. Удрям се в първия трактор, който ми е запушил пътя. Застрахвателите да се оправят. Аз ще имам нова колица.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари