Земеделски производители ще протестират в района на "Дунав мост"

7
Протестите се очаква да продължат няколко дни
Протестите се очаква да продължат няколко дни Снимка: Мартин Пенев / БТА / архив

Протестите се очаква да продължат няколко дни

Земеделски производители ще протестират утре в района на "Дунав мост" при Русе.

Това съобщи Милен Коев, председател на Районния съюз на фермерите "Дунавско зърно", предаде БТА.

По думите му причината е, че предложението на държавата е незадоволително и неприемливо.

"В методиката на подпомагане, представена в Министерски съвет на 4-и февруари, липсва компетентна икономическа експертиза, тъй като годишната данъчна декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години", обясни Коев.

Той заяви, че Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие. Трябва да има и ясни гаранции за законодателни промени, поети от лидерите на парламентарните групи, за да има устойчивост на сектора.

Коев каза, че част от исканията са включване на основните пет култури в сектор "Зърнопроизводство" - пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица, в държавната помощ - "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна", за 2024 г., като това да не повлияе върху подпомагането за другите сектори, изпълнение на законодателни инициативи, свързани с подобряване на възможностите за извършване на земеделска дейност, както и отстояване на твърда позиция за защита на българското производство при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна.

По думите му протестите ще продължат и в идните дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    14
    чичо
    Вижте ги във социалните мрежи-къде ходят по света! Вижте къщите, автомобилите-дрехите и начинът на живот ! Погледнете какви "ренти" раздават ! Сега им повярвайте че "мизерстват" -Подкрепете ги !
  • -3
    13
    Име
    М, обаче има една подробност. Заради хилядите регламенти и изисквания на ЕС, тук в България не може да се развива земеделие и животновъдство в мащаби които са необходими на България за да се самоизхранва. Това като корекция относно виртуалните животни и яйцата. Освен това, нека не бъркаме цялото земеделие и животновъдство, с ония дето карали "Майбах" и които точат евро - фондовете. Това са две различни неща.
  • 8
    12
    до 9
    С какво ни храните? С виртуални стада ли? Месото , плодовете, зеленчуците, млякото са над 90% внос, бе другарю "фермер"! Развивате единствено зърно производство, защото е на 100% механизирано. Какво друго произвеждате? Яйцата и пилешкото основно от Полша, краставици и домати от където падне. Не те знам на колко години си, келеш, но по Татово време фермерите наистина хранеха България, а и изнасяха повече от половината си продукция.
  • 11
    11
    Do mimo
    И с какво ни храните бе измекяри?
  • 12
    10
    МИТНИЧАР
    Мърши,недоклатени.Селяндури,мазни.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари