Какви са исканията на хотелиерите по Черноморието, приютили бежанци

0
Много от украинците искат да започнат работа, но нещата към този момент са много сложни, обясни хотелиер
Много от украинците искат да започнат работа, но нещата към този момент са много сложни, обясни хотелиер Снимка: БНТ

Много от украинците искат да започнат работа, но нещата към този момент са много сложни, обясни хотелиер

И през тази седмица продължиха разясненията на правителството за това къде и как ще бъдат настанени бежанците от Украйна след 31 май. Това е крайният срок, след който те трябва да напуснат хотелите, тъй като програмата с 40 лв на ден за тяхната издръжка приключва. Вицепремиерът Калина Константинова обяви старт на нова програма, която предвижда 15 лв на ден за нощувка и 3 хранения на човек. Доколко тези пари ще стигнат обаче на хотелиерите и кой ще се включи в нея, все още не е ясно.

Какво искат тези, които вече са приютили бежанци - вижте проверката на екип на Националната телевизия в Кранево.

Около 7000 украински граждани със статут на временна закрила пребивават на територията на област Добрич, основно в хотели по крайбрежието. Половината от тях са намерили подслон в Кранево. Анкетьор тук все още не е стъпвал, въпреки че от властите обещаха допитването да започне още в понеделник, на 16 май.

По принцип на всеки е казано още в началото, че програмата, която е предвидена е до 31 този месец, на първи те трябва да напуснат хотела. Но голяма е неизвестността как точно ще се случи, кога ще се случи и къде ще бъдат извозени тези хора, казва Светослав Димитров, управител на хотел в Кранево.

Искат да започнат работа, постоянна, искат да имат нормален начин на живот, но нещата към този момент са много сложни. Нямат никаква сигурност, няма яснота по процедурите. Те реално не знаят къде ще живеят след 2 седмици какво ще се случи с тях и с техните деца, казва Люцкан Малджиев, хотелиер.

Обещаха и някаква система, която трябва да заработи и също не съм осведомен, че някой се е регистрирал в нея, дали работи това нещо. Истината е, че хората са при нас, грижим се за тях, доколкото можем. Очакваме плащане от държавата, понеже и то се забави. И чакаме развръзка, допълва Светослав Димитров.

В един от големите хотелски комплекси са настанени 1100 бежанци и информация за нагласите им служителите черпят от разговорите си с някои от тях.

Доколкото разбрах има специална програма, в която украинците трябва да заявят желанието си дали ще останат след тая дата и съответно държавата, ако трябва да бъдем точни и ние, да сме наясно колко хора имат нагласата да останат, казва Даниела Пеловска, хотелиер.

По-голямата част ще си отидат у дома с децата при татковците, но има хора, които ще останат. Аз напр. ще остана още един месец, защото в моя град не е безопасно, казва Анна Неделко от Днепър.

От комплекса нямат възможност да поемат пребиваването им, ако я няма помощта по програмата и предлагат на бежанците, които желаят, да останат, ако си плащат при сегашните условия.

На фона на цялостната икономическа ситуация в страната, това е изключително приемливо предложение за 20 евро настаняване с нощувка и изхранване. Да ви кажа честно, няма желаещи, независимо, че моите впечатления са, че при нас има хора със сериозни финансови приходи, казва Даниела Пеловска, хотелиер.

Анна ще разчита на издръжка от съпруга си за престоя тук с 8-годишната си дъщеря.

Аз бих искала да се прибера при мъжа си, разбира се, но ако ситуацията не се подобри, ще остана. Докато съпругът ми има работа, аз мога да не работя, да се занимавам с детето. Когато парите свършат, тогава бих си потърсила работа тук, казва Анна.

Елена Рогоза обаче има 4-годишно дете, заради което не може да работи, нито да запише в детска градина, заради дългите процедури и разликите в имунизационния календар в двете страни. Тя е твърдо решена да се прибере, защото няма кой да я издържа у нас.

Те имат роднини, които живеят в неголемите градове, където всичко е спокойно. Но просто са избрали, стресирани от първата ситуация, освен това вие знаете какво беше в Киев в началото. Много хора имаме от Киев. Това, което виждате в момента деца да бягат, да са усмихнати, нямаше такива неща. Децата ходеха, като бледи сенки. И нашето най-голямо удовлетворение е, че все пак успяхме да върнем усмивките на тия деца, казва Даниела Пеловска, хотелиер.

Около 500 са местата за настаняване в държавни бази в региона, основно в детски лагери, сочат данните на областната администрация в Добрич. Но няма отговор на въпросите: Какво е тяхното състояние, има ли и други опции за преместване на бежанците? Подобна е ситуацията в национален мащаб. Затова и хората са скептични.

Настанените при Светослав Димитров над 170 души са от най-горещите точки на Украйна Херсон, Николаев, Мариупол и нямат ход назад.

Татяна Вородинцева пристига с влак у нас едва на 22-ри април, след двумесечно укриване в приземие от бомбардировките в Николаев. Предприема пътуване в неизвестното, за да спаси двете си момчета.

Ще си търся работа, искам да работя. Не искам както се казва: „да вися някому на шията" пък и да се отблагодаря по този начин. А след това ще си търся жилище, естествено. Аз съм учител, но разбирам, че не мога да си намеря работа по професията, заради езиковата бариера. Съгласна съм на каква да е работа и да готвя мога, и да чистя мога, каквото и да ми предложат, ще се съглася, казва Татяна.

Около 80% заявяват желание да работят. Въпросът е как да уредят настаняването на децата. При мен най-разпространеното настаняване е майка с две деца. А пари за квартири нямат. Наемите се вдигат баснословно и попадаме в един омагьосан кръг, в който се въртим постоянно, допълва Светослав Димитров.

По крайбрежието има крещяща нужда от работна ръка. Но всички работодатели искат да са сигурни, че наетият от тях персонал ще остане тук през цялото лято. Затова хотелиерите са склонни да оставят бежанците при по-облекчени условия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари