Германия: Време е украинските бежанци да започнат работа

2
Сваляме езиковата бариера по-ниско, време е да започнете работа, заяви германският министър на труда Хубертус Хайл
Сваляме езиковата бариера по-ниско, време е да започнете работа, заяви германският министър на труда Хубертус Хайл Снимка: Hubertus Heil / Facebook

Сваляме езиковата бариера по-ниско, време е да започнете работа, заяви германският министър на труда Хубертус Хайл

Крайно време е украинските бежанци да започнат работа в Германия, дори и да не е точно онази, която биха желали. Това разбиране си пробива път в германската политика, след като се видя, че сегашната стратегия не работи.

"Сваляме езиковата бариера по-ниско, време е да започнете работа“ - това изказване на германския министър на труда Хубертус Хайл бе адресирано към бежанците от Украйна, и по-точно към тези в трудоспособна възраст. Казаното от министъра представлява на практика промяна на досегашната политика на германското правителство, пише Дойче Веле.

Германия помогна на бежанците, сега те трябва да помогнат на Германия

Ден по-късно канцлерът Олаф Шолц фактически потвърди промяната на курса. В Бундестага той заяви: "Започваме мащабни действия, за да гарантираме, че всички украински граждани, намиращи се в Германия, ще стигнат до германския трудов пазар“.

От лятото на 2022 година бежанците от Украйна се ползват със специален статут в Германия - получават по-големи парични помощи от останалите кандидати за убежище, а имат и по-добри възможности за започване на работа. Към юни 2023 година около 480 000 украински граждани в трудоспособна възраст са получавали държавни помощи. В тази връзка вестник „Ди Цайт“ написа, че кабинетът в Берлин дълго време е оставял украинците в Германия на спокойствие, но е време те да станат по-самостоятелни във финансово отношение.

Промяната в курса се дължи на миграционната криза, която през тази година рязко се задълбочи в целия ЕС, а в Германия доведе до подем на дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия".

Освен това германското правителство трябва спешно да реши проблема с бързо нарастващия недостиг на работна ръка на германския пазар на труда, който все повече спира икономическото развитие на страната. При това са необходими не само висококвалифицирани специалисти - много от свободните работни места не изискват специална квалификация, нито особени езикови познания.

Точно за това говори и министърът на труда: "Разбираме, че езиковите умения са важни. Но не е задължително те да са перфектни“, каза той. Междувременно над 100 000 бежанци от Украйна вече са изкарали езикови курсове, а още толкова ще завършат обучението си през следващите няколко месеца. Други 200 000 бежанци от трети държави са в подобна ситуация.

"Тези около 400 000 души са неизползван потенциал за нашия трудов пазар. Нашето желание е те възможно най-бързо да си намерят работа. И смятаме, че ще го постигнем“, подчерта министърът.

Не отказвайте предложение за работа!

Предвидено е също изискванията към украинските бежанци ще бъдат завишени. Докато германските безработни са задължени да представят редовно доказателства пред Агенцията по заетостта за това, че си търсят работа, досега нямаше подобно изискване към украинците. Сега това ще се промени.

За да продължат да получават държавните помощи, те ще бъдат задължени да докладват на всеки шест седмици за това как върви търсенето на работа, а Агенцията по труда ще бъде по-активна в предлагането на конкретни работни места. На тези, които не желаят да сътрудничат или отказват предложената работа, според министъра на труда Хубертус Хайл може да бъдат намалени плащанията. Според него обаче повечето от украинските бежанци са добре квалифицирани и искат да работят.

През първото тримесечие на тази година около 70% от все още неработещите украински жени в трудоспособна възраст се готвят да започнат работа в Германия. Това сочат данните от анкета на Института за изследване на трудовия пазар и професиите. Междувременно делът на работещите украински бежанци в трудоспособна възраст е достигнал 19 процента, обяви ръководителката на Агенцията по труда Андреа Налес.

Повечето украински бежанци в Полша и Чехия имат работа

В същото време мнозинството (около 66%) от украинските бежанци, приети в Полша и Чехия, вече имат работа, съобщава вестник „Ди Велт“. Причината е в това, че във въпросните две страни финансовите помощи от държавата са много по-ниски, отколкото в Германия, а освен това те са ограничени по време.

В Чехия украинците са получавали по 200 евро месечно през първите пет месеца, след което сумата е била намалена на 130 евро. В Полша се отпуска еднократна помощ от 66 евро и месечни детски надбавки в размер на 110 евро. В Германия им осигуряват финансова помощ от 502 евро на месец, както и по 420 евро за всяко дете.

Германската стратегия не проработи

Германия възприе различна стратегия - вместо да насърчава хората възможно най-бързо да си намерят работа, усилията досега бяха фокусирани върху езикови и интеграционни курсове, които трябваше да подобрят шансовете на кандидатите на пазара на труда. Докато в Полша и Чешката република украинските бежанци често си намират лошо платени работни места и живеят под прага на бедността, Германия искаше да им осигури място, което отговаря на квалификацията им (три четвърти от украинските бежанци имат висше образование).

Но тази стратегия не проработи", посочва още „Ди Велт“. До същия извод сега е стигнал и министърът на труда, който изглежда се е примирил с това, че „не всички украински бежанци ще могат да си намерят работата, която желаят“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    123
    Хранят си ги наготово, що да бачкат. Значи една украинка с две деца получава без да си мръдне пръста 1350 евра, а тук има същия случай, но за 400 евра. Нацисти поддържат нацисти.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари