Хотелиерите ще получат над 3 милиона лева за украинските бежанци

0
В едномесечен срок трябва да се изработят интеграционни мерки за украинци с временна закрила
В едномесечен срок трябва да се изработят интеграционни мерки за украинци с временна закрила

В едномесечен срок трябва да се изработят интеграционни мерки за украинци с временна закрила

Започна изплащането на преизчислените дължими суми към хотелиерите по Програмата за хуманитарно подпомагане на украинците, след като Министерският съвет прие решение за одобряване на помощта на кандидатите по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България. Това съобщи Министерството на туризма.

Общият размер на преизчислените суми от 1 юни 2022 г. до 31 март 2023 г. е в размер на 3 037 651, 80 лева, съгласно приложения Списък № 18, неразделна част от проекта на Решение.

От Министерството припомнят, че правителството удължи срока на действащата Програма до 30 септември 2023 г. Според Решението, което влезе в сила от 1 юли 2023 г., хотелиерите ще продължат да получават 15 лева на ден на човек за настаняване.

Помощта се използва в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър, след като хората, търсещи временна закрила, са преминали през буферни центрове.

Решението задължава още министъра на труда и социалната политика и министъра на образованието и науката в едномесечен срок да разработят предложения за интеграционни мерки по отношение на разселените хора от Украйна с предоставена временна закрила.

През втората половина на юли, по време на последния блицконтрол в ресорната парламентарна комисия, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева съобщи във връзка с интеграционните мерки, че вече Националният оперативен щаб е предложил програма, която се обсъжда от членовете на щаба за това какво следва и какви ще са отговорностите на институциите, "вероятно, след като приключи това последно удължаване на програмата".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари