Какви последствия би имало за пострадал при грабеж, ако той причини наранявания на престъпника?

0

За пореден път в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ Окръжен съд – Русе гостува в Профилирана математическа гимназия „Баба Тонка“ град Русе.

С десетокласници от гимназията се срещна съдия Татяна Черкезова и дискутира с тях престъпленията против собствеността – тема, предварително избрана от ръководството на учебното заведение.

Като едни от най-често извършваните престъпления в страната, акцентът на дискусията беше поставен върху кражбите и грабежите. На разбираем за младежите език магистратът обясни основните характеристики на тези два вида престъпления, като чрез примери от практиката разграничи кога едно деяние ще представлява кражба и кога грабеж.

Учениците научиха и по какъв начин се променя размерът на наказанието при т.нар. квалифицирани и привилегировани състави на кражба, както и кога една кражба би представлявала маловажен случай. Обсъдени бяха и взломните и джебчийските кражби.

Съдия Черкезова разясни и двете форми на принуда при престъплението грабеж. Учениците научиха, че при употребата на сила извършителят упражнява физическа принуда върху пострадалия при отнемането на вещта, а при заплашването принудата е насочена към психиката на потърпевшия.           

В хода на дискусията съдия Черкезова отговори на лавината от ученически въпроси, сред които: „Какво престъпление е джебчийството – кражба или грабеж?“, „Какви биха били последствията за пострадалия при грабеж, ако той причини наранявания на престъпника в опит да осуети или попречи за извършването на престъплението?“, „Как се продецира в случай, че едно лице е извършило голяма брой кражби?“ и др.

В края на срещата съдия Черкезова посочи кои са държавните институции, към които всеки може да се обърне за защита и съдействие в случай, че стане жертва на престъпление, както и какви права имат пострадалите.

На раздяла магистратът апелира към младите хора добре да обмислят и да съобразяват със закона своите действия и постъпки, тъй като с оглед на възрастта си могат да носят наказателна отговорност.   

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари