Какви качества трябва да притежава един съдия?

0

На 7-ми март съдия Николинка Чокоева от Окръжен съд – Русе се срещна с дванадесетокласници от Профилирана математическа гимназия „Баба Тонка“ гр. Русе, пред които представи темата: „Професия „съдия““.

Още в началото на срещата магистратът отправи молба към аудиторията двама доброволци да облекат една съдийска и една прокурорска тога и накратко обясни правомощията и ролята на съдията и на прокурора.

По време на срещата съдия Чокоева и бъдещите абитуриенти в напълно откровен и непринуден разговор дискутираха предизвикателствата, пред които се изправя всеки, избрал съдийската професия. Магистратът провокира младежите, като ги подкани да споделят своето виждане по няколко въпроса, сред които: „Какви качества трябва да притежава един съдия според Вас?“, „Как си представяте работата на съдията извън съдебната зала?“, „Ако Вие сте съдия и някоя от страните по дело, което разглеждате, се опита да повлияе на бъдещото Ви решение, как бихте реагирали?“.

Младите хора проявиха интерес каква е тежестта на различните видове доказателства и от какви принципи се ръководи съдията при решаване на делата. Дванадесетокласниците впечатлиха съдия Чокоева със своите задълбочени и аргументирани становища по въпроса за справедливостта на съдебните актове през призмата на принципите на законността и на вътрешното убеждение.

Дебат предизвика и въпросът трябва ли да има смъртно наказание в РБългария. Изразени бяха мотивирани становища и в подкрепа, и в отричане на възможността извършителите на престъпления да бъдат осъждани на смърт.

Най-активните участници по време на срещата бяха наградени.

На раздяла съдия Чокоева сподели, че би се радвала, ако някой от бъдещите абитуриенти избере съдийското поприще и пожела успех на всички, независимо от професията, към която са се насочили.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари