Ученици от МГ "Баба Тонка" на среща със съдия Чокоева

0

На 29 март 2017 г. съдия Николинка Чокоева от Окръжен съд – Русе представи пред деветокласници от ПМГ „Баба Тонка“ гр. Русе темата „Как може да защитим правата си чрез съдебните институции. Видове съдебни услуги. Достъп до правосъдие“.  

Срещата се осъществи в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Участие в събитието взеха и две студентки от ІV-ти курс на Юридическия факултет към Русенски университет „Ангел Кънчев“.

Съдия Чокоева запозна учениците кои са институциите в Република България, към които могат да се обърнат, в случаите когато са застрашени или нарушени техните права и законни интереси, както и какъв е редът за търсене на защита и съдействие. Децата научиха и за особеностите в гражданското, наказателното и административното производство, в случаите на участие на дете.

Втората част на лекцията беше посветена на непълнолетните жертви и извършители на престъпления. Съдия Чокоева запозна младежите с най-често извършваните престъпления – кражби, грабежи, телесни повреди, сексуални престъпления, киберпрестъпления, престъпления, свързани с наркотични вещества, като наблегна на това как учениците могат да се предпазят да не станат жертва на такива престъпления. Засегната беше и темата за наказателната отговорност на непълнолетните и малолетните лица.

По време на срещата учениците зададоха множество въпроси, сред които: „Каква отговорност следва да понесете причинител на пътно-транспортно произшествие с пострадало лице в случай на виновно поведение от страна на пострадалия? Както и каква би била отговорността на водача, когато пострадалият е нямал вина за настъпилото произшествие?“; „В какви граници е допустима защитата при нападение и какви биха били последиците, ако отбраняващият се причини смърт на нападателя?“; „Какво е наказанието за нанесена обида и може ли пострадалият да търси обезщетение?“; „По какъв начин се доказват престъпленията?“; „Носят ли отговорност и ако да – каква, полицейските служители, когато не изпълняват служебните си задължения, не указват помощ и съдействие на нуждаещо се лице?“.

Срещите на съдии от Окръжен съд – Русе с ученици от Математическата гимназия ще продължат до края на учебната 2016/2017 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари