Каква трапеза се приготвя за Богоявление?

2
На този ден трапезата трябва да е отрупана само с постни ястия
На този ден трапезата трябва да е отрупана само с постни ястия

Какви храни трябва да присъстват на трапезата на Йордановден?

На 6 януари се отбелязва Йордановден или наричан още Богоявление. Това е един от най-големите празници, които християнската църква почита, отбелязва Actualno.com. На този ден трапезата трябва да е отрупана само с постни ястия.

Задължително е на този ден на трапезата трябва да присъстват орехи. Именно те помагат на човек да познае каква ще бъде годината. Всички, насядали около масата, трябва да вземат по един орех, да го разчупят и по него да познаят каква ще е годината.

Ако орехът е изгнил, тя ще е лоша. Ако е здрав и ядката е цяла, ще е добра.

Друго, което се поднася на трапезата, е обредна питка, направена от пшенично брашно, омесено с просо. Има райони в страната, където вместо с просо, омесват пшеничното брашно с царевично.

Други задължителни ястия, които се сервират на Богоявление, са пълнени чушки с боб, зелеви сарми, вино и жито.

На този ден именници са всички, които носят имената Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Данка, Богдан, Богдана, Божан, Божана и други производни.

Счита се, че на този празник всички християни трябва да измият лицата и ръцете си с вода, за да са здрави през цялата година. Прието е, че на Богоявление водата има магическа сила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари