Каква е тайната на сока от киселото зеле?

4
Освен като лек срещу махмурлука, киселото зеле е познато и като един от най-добрите антиоксиданти
Освен като лек срещу махмурлука, киселото зеле е познато и като един от най-добрите антиоксиданти

Най-бързото решение за прогонването на махмурлука се крие в мазетата.

След дългата серия от празници е време за възстановяване и изтрезняване и то експресно, защото само след няколко дни Ивановците и Йордановците ще подготвят нови софри.

Най-бързото решение за прогонването на махмурлука се крие в мазетата и терасите на домовете ни. В зимника на леля Веселина откриваме лековитото питие.

Според местните, след дългия маратон от празници, пиенето на зелев сок е най-добрият лек за махмурлука. В нейния дом бидоните с кисело зеле са два - един по традиционна рецепта и един, както го нарича тя - лековит.

"Ако е от лековитото безкрайно, а ако е от традиционното, соленото една чашка от 100-200 грама е достатъчно", каза Веселина.

Някои хора прибавяли към лековития сос и апетитни добавки с цел по-бързо изтрезняване, а и засищане. 

"Новата година започва с това, а някои си източват зелев сок, нарязват праз, люта чушка и ако вечерта са преяли, освен препили, сутринта само това се яде. Особено по селата", каза още леля Веселина.

Освен като лек срещу махмурлука, киселото зеле е познато и като един от най-добрите антиоксиданти.

"Киселото зеле е една от тайните за дълголетие, не само за тялото, а и за кожата. Подпомага с подмладяването, намаляването на бръчките, също така подобрява кожа, нокти и коса, подобрява обмяната на веществата", заяви диетологът Енджи Касабие.

Невероятните качества на киселото зеле са известни не само в България, а и в Южна Корея, където то е известно като кимчи. Въпреки различните варианти, то е  неизменна част от корейската трапеза и важен фактор за дълголетието на хората там.

"Кимчито е вкусно и полезно. Корейската трапеза не е пълна без него на масата. Дори и някой да не го харесва, то трябва да присъства на масата", каза още Касабие.

По данни на Световната здравна организация южнокорейците ще имат най-дългата продължителност на живота. Родените през 2030-та момичета ще живеят средно 92 години, а момчетата 84.

На 8000 км оттам, в село Нови Искър, напук на статистиката, че живеем малко и некачествено, срещаме баба Гергина, която е на 92. Тя е свекърва на леля Веселина и човекът предал семейната рецепта за вкусно зеле.

"Дала съм я, като слагах аз, трябва и те да приемат. Няма все да съм жива. Не е хубаво да не си сложиш зеле. То си е за зимно време и е хубаво да се яде", заяви баба Гергина.

А приела рецептата леля Веселина приготвя изкушения за трапезата, без значение празнична или обикновена.

С различно име и съставки, но с една цел - киселото зеле и кимчито събират хората на маса и пълнят стомаха и душите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари