Донка Байкова: При махмурлук не пийте кафе

0
Алкохолните питиета се консумират с вода или с негазирана домашна цитронада, айрян, с мезе или шопска салата
Алкохолните питиета се консумират с вода или с негазирана домашна цитронада, айрян, с мезе или шопска салата Снимка: Facebook / Донка Байкова

Алкохолните питиета се консумират с вода или с негазирана домашна цитронада, айрян, с мезе или шопска салата

Хората, които са постили, да направят плавен преход от вегански към смесен модел на хранене, казва диетологът в интервю за Труд.

- Професор Байкова, след 40-дневните коледни пости, как може да се предотврати празничното преяждане?

- Аз бих посъветвала хората, които са постили 40 дни и са детоксикирали своя организъм, за да нямат проблем с рязкото преминаване към традициите на Коледното хранене да направят плавен преход от вегански към смесен модел на хранене (с комбиниране на храни както от растителен, така и от животински произход). Ако преминем рязко към свръхкомбинация и свръхконсумация на храни, които не сме консумирали дълго време и за които ензимните системи, предназначени за тяхното храносмилане и използване за специфичните нужди на организма са съвсем различни от тези на въглехидратните храни, плодовете и зеленчуците, поставяме организма си в условия на стрес. Стремейки се да ги разградят и оползотворят, храносмилателните жлези трябва да секретират и излъчат различни от досегашните ензимни системи. За белтъчните храни от животински произход са необходими едни ензими, за мазнините - други. Поставен в режим на свръхработа, всеки орган и система от човешкото тяло реагира с риск от отключване на болестен процес. Храносмилателната система е триединна – стомах и черва, жлъчно-чернодробно звено и панкреас (задстомашна жлеза), които са в пряка рефлекторна и хуморална връзка. При свръхнатоварване повишаваме риска да предизвикаме възпалителен процес на някой от посочените храносмилателни органи. Със сигурност не си струва да си помрачим настроението с коремна болкова криза или да си обострим стар гастрит, язва, да направим жлъчен проблем или не дай си Боже - панкреатит.

- Какъв конкретно е съветът на експертите?

- Да бъдем информирани и да не забравяме, че имаме достатъчно време през няколкодневния празничен период всички кулинарни шедьоври, които сме приготвили с любов за членовете на семейството и нашите приятели да бъдат консумирани - поетапно и с удоволствие. Т.е. ще опитаме от всичко, но с мярка.

- След 40-дневен вегански режим, как трябва да постъпим?

- Моят съвет е: За закуска през първия ден на Коледа, например, да консумираме парче баница със сирене или коледен кейк, в които има и яйца, и млечен продукт, и масло, съответно в кейка - и сухи плодове, и ядки. В 10 часа да оставим за кафето или чая коледните сладки, които в малки количества ще си хапваме през целия празничен период. Напомням, че Коледа не е един ден. Да, през първия ден се събираме ритуално на обяд и празнуваме Рождество Христово. Традиционно ядем някакво месо - свинско или птиче (пуешко, пилешко) с кисело зеле. Моят съвет е, да не приготвяме комбинирани ястия - месо с картофи, месо с ориз, а само месо със зеленчуци, за да е по-леко за храносмилане. Зеленчуците може да са задушени, може да са печени във фурната... Няма значение, как са приготвени. В 16 часа като подкрепителна закуска е можем да хапнем суров плод или зеленчук или смути. Вечерята да е на зеленчукова основа с/без добавка на риба, или малко месо. През следващите дни продължаваме с подобно примерно меню. Между приемите на „нова“ храна от животински произход е добре да има поне три часа интервал, за да дадем възможност на организма да свикне с обработката ѝ.

- А какви са капаните пред лакомниците, които не са постили, или за тях няма празнични опасности по отношение на храненето?

- Напротив, представям си обичайна българска трапеза, която традиционно започва с „ракийка и салатка“, минава се към всякакви разядки за апетит, които през настоящия празничен период са обичайно руска или друга майонезена, млечна и т.н. салата, хайвер и т.н. Разбира се, ще се мине към капама или мазничко свинско месо, или пуешко с кисело зеле, или шарени пържоли с картофено пюре. В дните на празничната Коледа отделенията по гастроентерология, жлъчно-чернодробни и панкреасни болести често пъти се пълнят с пациенти, при които комбинирането на различни храни е било „гарнирано“ и с различни алкохолни напитки. Започнали са с концентрат, минали са през вино и са завършили с коняк, ликьор или бира. Това е рисково. Моят съвет е, домакините да сервират и отсервират с интервал от ½ - 1 час отделните ястия: Най-напред - айрян, домашна цитронада, студен чай и салата (като „антипаста“), за да се подготви храносмилателната система за натоварването, което ѝ предстои. Половин-един час по-късно да се мине към т.нар. предястие – традиционното мезе или питка. Пак половин-един час по-късно, по време на традиционното за първия ден на Коледа - обедно тържество, се сервира основното ястие, след интервал - следястието (ако има такова) - ядки, соленки и т.н. Ако десертът е лек – е добре, ако пък не е - да е в малки порции. Приемано в продължение на три - четири часа, така структурираното Коледно меню не би било проблемно и натоварващо за организма. Препоръчително е, трапезата да не се отрупва с храни и напитки, а да се ползва помощна масичка, „подсказваща“ менюто, защото ние хората сме гладни не само със стомаха, а и със зрителния си анализатор. И понеже сме чакали празнуването с разнообразни вкусотийки, започваме лакомо и непредпазливо, като незабелязано стигаме до ситуации, които вече обсъдихме.

- Казвате, че всеки сам трябва да си наложи хранителни спирачки?

- На самите празници не би трябвало хората да мислят за празничната трапеза като за опасност за здравето им, ограничение, въздържание. Храната е един от най-мощните фактори за удоволствие и празнично настроение. Смятам, че е достатъчно, хората просто да са информирани и да имат мярка. Незаменима е ролята на домакинята, която ненатрапчиво би могла да подкрепя нашите препоръки като поетапно поднася и отсервира кулинарните шедьоври.

- Какви са съветите ви за махмурлука, без който не минават следпразничните дни?

- Считам, че най-добре е да не допускаме опиянение, защото си помрачаваме празничното настроение. За да не стигаме до алкохолно опиянение е добре е да знаем, че алкохолното вещество е водно и мастно разтворимо. Затова алкохолните питиета се консумират с вода или с негазирана домашна цитронада, айрян, с мезе или шопска салата. Ако все пак опиянението е факт и е налице силно главоболие, тогава не е добре да се пие кафе, защото мозъкът е обеднял на кислород, а кофеинът свива кръвоносните съдове и нарушава достъпа на кислород до мозъчната тъкан. Освен това, както кафето, така и алкохолът имат диуретично действие, т.е. – засилват отделянето на течности от тялото, съответно – засилват дехидратацията, съответно – главоболието. Добре е да се излезе на разходка, а ако това е възможно (заради нарушена функция на вестибуларния апарат и нарушено равновесие) - да се проветри помещението. Защото от изключителна важност е да се диша чист въздух, богат на кислород и да се пият течности. Има и много рецепти от народната медицина, с които се подпомага организма да излъчи разградните продукти на алкохолната субстанция. Течностите да са богати на витамини, минерали, пробиотици - зелев сок, айрян, различни прясно изцедени плодово-зеленчукови сокове, билкови отвари с лимон и мед, минерална или трапезна вода. Цели се активизиране на отделителните процеси и излъчване на крайните продукти на алкохолното вещество. Има и препоръки за консумация на яйца, щкембе-чорба и пр., подпомагащи работата на черния дроб, отговорен за разграждане на алкохола. При всички случаи, обаче - в комбинация с чист въздух и много течности..

- Мнозина твърдят, че бирата е добър лек за махмурлук. Прави ли са?

- В специализираната литература пише, че справяне с алкохолно препиване с прием на друг алкохол не е препоръчително. Аз съм убедена в правотата на това становище, но знам също така, че често се използва бира за справяне с махмурлук.

- След цялото няколкодневно ядене и пиене налага ли се следпразнична диета?

- О, да, при всяко положение. „Не всеки ден е Коледа“ (перифразирам), което означава, че след празничното хранене постепенно минаваме стъпка по стъпка към по-леко хранене – постни манджи, супи, миш-маш и т.н. – по подобие на веганския хранителен модел и постите. Може да се приложи и по-разширен вегетариански тип хранене – с присъствие на млечни продукти, яйца, риба. Защото работещите физически труд не могат да останат само на плодове и зеленчуци и постни ястия. Те имат нужда и от пълноценни белтъчни храни, които да поддържат мускулната им дееспособност (сила). Зеленчуците и плодовете са богати на вода и фибри, обемни са и в момента, в който ги консумираме, ни засищат. Половин час по-късно хранителните им остатъци достигат дисталния (крайния) отдел на стомашно-чревния канал и ние усещаме глад, от който не можем да заспим. Ето защо хората работещи физически труд може да добавят към постните ястия извара (храна-лекарство за черния дроб) - яйчев омлет с извара, кисело мляко към зеленчуците и плодовете и т.н. Ако и това не е достатъчно, за следпразничния период на „разтоварване“ може да се добави риба, а за известно време да се ограничат само мазните месни ястия и колбаси.

- Какво е добре да избягваме при храненето си?

- Моят съвет е: Да се консумират качествени храни в малки количества. Отдавна е ясно, че процесите на остаряване се засилват от измислените и широко използвани в днешно време „джънк фуудс“ („боклучави храни“ ) - високо-калорийни, а с нищожна хранителна плътност. Затова е добре да ги избягваме; Да намалим максимално пържените храни; Когато е възможно, да се храним с домашно приготвени по-ниско калорийни ястия (с дозирани от нас добавъчни мазнини) с качествени съставки; Да контролираме теглото си; При свръхтегло и затлъстяване – да вземем мерки за редуцирането му, за да намалим здравните рискове, в т.ч. – протичането на възпалителните заболявания; За целта е важно да намалим енергийния хранителен прием, а да увеличим енергийния разход чрез избрана от нас двигателна активност – ходене пеш, туризъм, плуване, аеробни упражнения (т.нар. „кардио“), колоездене, танци и др. Ако намалим, дневната хранителна енергия с 500 калории (каквато е калорийната стойност на една баклава или на 100 г млечен шоколад, или на една порция месо с картофи, или на 150 г хляб) можем за един месец да редуцираме поне 2 излишни килограма от наднорменото си тегло. Важно е да избираме по-ниско калорийните видове натурални храни от животински произход – меса, риби, яйца, кисело мляко, извара, нискомаслени сирена, а не промишлено (технологично) произведени или обработени, мазни месни колбаси, полуфабрикати, рибни консерви, високо-маслени жълти сирена и деликатеси. Да приемаме по-голямо количество зеленчуци и плодове.

- Влияе ли начинът на хранене върху имунната защита?

- Храната може да подобри и активизира имунната защита и обратно. Добре е да знаем, че всяко преяждане и препиване отнема поне за две денонощия насочеността на организма към имунна защита. Храната е модулатор на обменните процеси и е мощен фактор за дълготрайно добро здраве и качество на живота, за работоспособност и емоционален комфорт. Хранителните добавки по законодателен регламент са храни, т.е. – обогатители на храненето и не са предназначени да лекуват, излекуват или да предпазват от болести. Чудодейна храна не съществува, но е много важно да поддържаме баланс в храненето си. Нито много високият хранителен калориен прием, нито твърде дефицитният такъв помагат за добра имунна устойчивост. Така например, енергиен внос с дневната храна под 1000 калории е рисков за имунната защита. Двата стълба на имунната система – клетъчният и хуморалният имунитет се основават на специфични белтъчни тела - клетки от белия кръвен ред, съответно – антитела. За синтезирането и функционирането им е необходима пълноценна белтъчна храна. За да е добре балансирано и здравословно дневното хранене на съвременния човек трябва да включва поне по един представител от групите храни от Пирамидата на здравословните храни: пълнозърнести зърнени, бобови, картофи; зеленчуци и плодове (поне 400 г/ден); мляко/млечни продукти; месо, риба, яйца, ядки и семена; дозирано количество добавъчни растителни мазнини и минимално количество прости захари. Добре е, седмичното меню да включва 2 – 3 постни дни (с или без млечен продукт и яйца), 2 дни с риба; 2-3 дни с блюда от натурално постно месо, при ежедневно присъствие на зеленчуци и плодове.

Нашият гост

Проф. Донка Байкова е специалист по Хранене и диететика с многогодишен опит на лекар - специалист. Провежда консултации на пациенти и изготвя индивидуални диетични режими за лечение на: свръхтегло и затлъстяване, хранителни разстройства, метаболитен синдром, диабет тип II, дислипидемии и сърдечно-съдови усложнения, стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни, панкреасни, бъбречни, автоимунни заболявания, възстановяване след тежки оперативни интервенции.

Завършила е Немска езикова гимназия, гр. Бургас със златен медал, след което Медицина в Медицински университет, София с отличен успех. След успешен конкурсен изпит, започва редовна аспирантура (докторантура) по проблемите на белтъчното хранене в Националния център по общественото здраве и анализи (НЦОЗИ), гр. София. Няколко години по-късно тя защитава научна степен "Доктор по медицина" (PhD) и медицинската специалност "Хранене и диететика". Десет години по-късно се хабилитира - получава научното звание доцент, а през 2009г. - научното звание професор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Урологичен съвет
    Бирата е враг ном. 1 за простатата! Като цяло газираните напитки са вредни, особено при мъжете с увредена простата.
  • 1
    2
    Потомствено пиянде
    Тази женица е изумително тъпа, както са тъпи и народните лекове след препиване. Каква зелева чорба след като алкохола те е дехидратирал бе? Натрия, особенно в комбинация с хлор /натриев хлорид/ което си е зелевата чорба, ще ти изсуши карантията като пастърма! Кофеинът /кафето/ имат точно съдоразширяващо действие, което търсим след алкохолно освинване. Да не говорим за дефекацията /пияното лайно/ на токсини за което съдейства. Точно бирата и то газираната със съставките си от витамини и ензими е тоталния лек да си вкараме тялото в режим за следвщо пиянстване. Изпробвано лично от половин век!
  • 3
    1
    Срещу махмурлук:
    Зелева чорба - "Бульон дьо трезвен"
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари