Какъв трудов стаж се признава на жените, които гледат децата си?

0
Размерът на трудовия стаж, който се зачита по този ред, се определя в зависимост от броя и поредността на родените деца
Размерът на трудовия стаж, който се зачита по този ред, се определя в зависимост от броя и поредността на родените деца

Какъв трудов стаж се признава на жените, които гледат децата си?

Съгласно Постановление на Министерския съвет № 61 от 1967 г. за насърчаване на раждаемостта, времето за бременност (45 дни преди раждането), раждане и отглеждане на деца, родени или осиновени след 31.12.1967 г., от неработещи жени-майки или осиновителки, се признава за трудов стаж, пише Монитор

Размерът на трудовия стаж, който се зачита по този ред, се определя в зависимост от броя и поредността на родените деца. За първо дете размерът на този трудов стаж е 12 месеца, от които 45 дни преди раждането, обясняват експерти от Министерството на труда и социалната политика.

По този ред се признава трудов стаж на неработещите жени - майки и осиновителки до 03.07.1984 г., когато беше изменен и допълнен Указът за насърчаване на раждаемостта (УНР). С изменението и допълнението на чл. Зж от УНР (ДВ, бр. 51 от 1984 г.) на неработещите жени-майки и осиновителки се признава трудов стаж от датата на раждането или датата на предаване на детето за осиновяване до навършване на 3-годишната му възраст.

За разлика от нормативните документи, действали до този момент по УНР, трудовият стаж се зачита (брои) от датата на раждането или от датата на осиновяването на детето до навършване на 3-годишната му възраст.

В случаите когато до 3 юли 1984 г. не са изтекли сроковете, които се зачитат за трудов стаж по реда на т. 9, ал. 4 и 5 от ПМС № 61 от 1967 г., на майките се зачита трудов стаж до навършване на 3-годишна възраст на децата без прекъсване.

Това са случаите, в които сроковете по двата нормативни акта се застъпват (наслагват) без пауза. За деца, родени след 3.07.1984 г. на неработещите жени-майки и осиновителки се признава трудов стаж от датата на раждането или датата на предаване на детето за осиновяване до навършване на тригодишната му възраст съгласно чл. 3ж, ал. 2 от Указа за насърчаване на раждаемостта.

Зачитането на този трудов стаж се осъществява от органа, който признава права, произтичащи от трудов стаж, т.е. пред който трябва да послужи (например, ако е трудов стаж за пенсия – от териториалното поделение на Националния осигурителен институт).

Трудовият стаж се удостоверява с представянето на актовете за раждане на децата, трудовата книжка или документ, от който е видно, че през същия период лицето няма трудов стаж, признат по друг ред.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари